Tužiteljstvo BiH neće voditi istragu o navodnoj obavještajnoj aferi

Tužiteljstvo BiH neće voditi istragu o navodnoj obavještajnoj aferi

Tužiteljstvo BiH neće voditi istragu protiv osoba spominjanih u navodnoj obavještajnoj aferi koju je dio medija u bIh, ali i državni ministar sigurnosti Dragan Mektić povezivali s hrvatskom Sigurnosno-obavještajnom službom (SOA), ali će nastaviti "rad na predmetu", potvrđeno je u srijedu iz sjedišta Tužiteljstva u Sarajevu."Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića", stoji u priopćenju dostavljenom Hini.

Iz Tužiteljstva BiH su pojasnili kako je odluka donesena temeljem provedenih provjera, nakon što je internetski portal Žurnal.info objavio da Krešić, Đaković i Bandić sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanim s regrutiranjem državljana BiH koji su bliski krugovima radikalnih islamista u toj zemlji.

Nakon otvaranja istrage saslušani su Đaković, Krešić, novinar Avdo Avdić koji je objavio priču te ministar Mektić kao i osoba inicijala Č.H. koju su pripadnici SOA-e navodno pokušali regrutirati.

Saslušani su i Midhat Hasanspahić čije ime do sada nije bilo poznato kao i ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić.

Iz Tužiteljstva BiH naveli su kako su u sklopu istrage zatražili i informacije od policijskih agencija u BiH odnosno od Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, OSA-e, Granične policije te Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela.

"Nitko od saslušanih svjedoka, osim Avde Avdića koji nije ispitan o aferi jer postoje zakonske zapreke za njegovo saslušanje, nije iznio bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u opisanim aktivnostima", naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Policijske agencije su također izvijestile Tužiteljstvo BiH da ne raspolažu bilo kakvim informacijama o aktivnostima o kojima je izvijestio portal Žurnal koji je ustvrdio kako su pripadnici SOA-e regrutirali selefije iz BiH da bi oni podmetali oružje u sjedišta svojih zajednica što je onda trebalo poslužiti kao dokaz da je BiH uporište velikog broja opasnih radikalnih islamista.

Nikakve informacije o tome, tvrde iz Tužiteljstva BiH, nisu imali ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH.

Istaknuli su ipak kako su se tijekom provedenih provjera otvorila druga pitanja, točnije - tko su osobe koje su se navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja.

To će pitanje Tužiteljstvo BiH istražiti putem međunarodne pravne pomoći kroz suradnju s tijelima vlasti Hrvatske i Slovenije.

Naveli su kako prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo sigurnosti BiH, u trenutku kada je ministar sigurnosti Mektić javno potvrdio kako su točni navodi Žurnala, nije raspolagalo službenim informacijama o tim zbivanjima. 

"Tužiteljstvo BiH će u predstojećem razdoblju nastaviti rad na predmetu", stoji u priopćenju.

Pogled.ba

na vrh članka