U BiH uvezeno 246 tona oružja i municije vrijedne 14 milijuna maraka

U BiH uvezeno 246 tona oružja i municije vrijedne 14 milijuna maraka

U Bosnu i Hercegovinu prošle je godine uvezeno oružja i municije te pripadajuće opreme u vrijednosti od oko 14 milijuna maraka, potvrđeno je za „Avaz“ u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.  Tako je u zemlju ušlo oko 246 tona tih sredstava. S druge strane, iz BiH je lani izvezeno oružja i municije u vrijednosti od oko 206 milijuna maraka, odnosno više od pet tona.  Legalni tokovi

U prva tri mjeseca ove godine legalnim je tokovima uvezeno oružja u vrijednosti od oko tri milijuna maraka, a izvezli smo pet puta više, skoro 15,6 milijuna.

Brojke zorno svjedoče da je trgovanje ubojnim sredstvima i u našoj i u drugim zemljama unosan posao i da ne opada zanimanje za kupovinu i želja za posjedovanjem.

Dozvole tvrtkama 

U prilog tome govore i podaci koje je „Avaz“ dobio iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH, prema kojima je prošle godine izdano 125 dozvola 21 tvrtki za uvoz naoružanja i vojne opreme.

Inače, kako nam je pojašnjeno u Ministarstva, za obavljanje vanjskotrgovinskog prometa naoružanjem sva pravna lica moraju biti upisana u registar tog ministarstva. Uz zahtjev za upis u registar potrebna je i suglasnost nadležnog entitetskog ili županijskog, odnosno organa Brčko distrikta.

Suglasnost četiri ministarstva

Za donošenje odluke za izdavanje bilo kakve dozvole za uvoz oružja, osim suglasnosti MVTO, neophodna je i ona ministarstava vanjskih poslova, obrane te sigurnosti BiH, kao i mišljenje Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Ako se samo jedna od ovih institucija usprotivi zahtjevu, dozvola za uvoz oružja ne može biti izdana.

Kada je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) RS prošle godine tražilo suglasnost za uvoz 2.500 pušaka iz Srbije, dobilo je sve suglasnost, uključujući i onu od OSA-e.

Pogled.ba

na vrh članka