Kovačević: Dodik i SNSD nisu i neće pristati na MAP

Kovačević: Dodik i SNSD nisu i neće pristati na MAP

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i SNSD nisu i neće pristati na Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP), a bilo kakva unilateralna akcija u vezi s Nacionalnim godišnjim planom i bilo čim što ima veze s NATO savezom i s MAP-om dovest će do destabilizacije BiH, upozorio je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je ponovio da SNSD tu ima izuzetno jasnu politiku, a to je politika poštovanja svih službenih dokumenata donesenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske, između ostalog i Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

“Mi se u skladu s tim i ponašamo i to je, vjerujem, jasno svima i u Republici Srpskoj i u BiH, pa i samom NATO savezu”, rekao je Kovačević Srni.

On je istaknuo da su brojni pritisci na Dodika i predstavnike SNSD-a da u tom kontekstu promijene stav, ali da to ne planiraju uraditi, što je nedavno predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao i predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Kovačević je naglasio da se stav SNSD-a tu ne mijenja, ali da ih ne iznenađuje, ako postoji nekakav plan za neku vrstu prevare, da za to znaju baš u PDP-u.

“Ukoliko dođe do bilo kakve unilateralne akcije o pitanju Nacionalnog godišnjeg plana i bilo čega što ima veze s NATO-om i s MAP-om, mi u SNSD-u želimo svima jasno dati na znanje da je to za nas apsolutno neprihvatljivo i da će to dovesti do destabilizacije BiH”, rekao je Kovačević.

On je ukazao da je Mladen Ivanić sudjelovao u usvajanju Strategije vanjske politike u kojoj se jasno govori o MAP-u i da je na to podsjetio državni tajnik SAD-a Mike Pompeo koji je rekao da se BiH tom Strategijom obavezala da ide prema MAP-u.

Kovačević je napomenuo da je prije nego što je Ivanić donio takvu odluku u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti.

Prema njegovim riječima, Ivanić je i prilikom posjete generalnog tajnika NATO-a BiH u obraćanju medijima, što je moguće provjeriti na stranici Predsjedništva BiH, nedvosmisleno rekao da postoji apsolutni konsenzus o pitanju MAP-a u BiH iako je prije toga u Narodnoj skupštini usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti i jasno rečeno da Srpska ne želi bilo kakvu vrstu kretanja prema MAP-u.

“Naše politike su tu jasne. Mi smo nekada poštivali rezolucije Narodne skupštine koje su bile drugačije. Kada je promijenjen službeni stav Republike Srpske iskazan kroz demokratsku volju u Narodnoj skupštini i naša politika se tu promijenila i naša politika je tu danas jasna – ne u NATO i ne može MAP, za razliku od PDP-a, koji je uvijek glasovao za NATO i MAP i koji i danas svoj stav o tom pitanju nije promijenio”, zaključio je Kovačević.

Partija demokratskog progresa (PDP) tvrdi da će ministrica obrane u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš predati Prvi godišnji nacionalni program za NATO, čime se kreće u aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Glasnogovornica PDP-a Anja Petrović ističe da će to biti učinjeno uz, kako kaže, pristanak i odobravanje Milorada Dodika, tvrdeći da je “u Ankari postignut dogovor da BiH aktivira MAP”.

/HMS/

na vrh članka