Dodik i Džaferović pred Vučićem na summitu u Tirani polemizirali o NATO-u

Dodik i Džaferović pred Vučićem na summitu u Tirani polemizirali o NATO-u

Pred početak summita Proces Brdo-Brijuni koji se održava u Tirani kamere su danas zabilježile zanimljivu raspravu između predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, a kojoj je u holu gdje se održava summit prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naime, Vučić se pokušao informirati u vezi s napretkom kada je riječ o pregovorima unutar BiH, a Dodik je rekao da je barijera u usvajanju Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, prenosi Klix.ba.

“Oni kažu da mi to unaprijed moramo donijeti”, kazao je Dodik Vučiću pokazujući rukom na Džaferovića.

Džaferović je tom prilikom, kako je zabilježila kamera televizije N1, naglasio da se mora naći izlaz iz ove situacije, podcrtavši da se moraju poštovati zakoni. Pri tome je naglasio da usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana za članstvo ne znači ujedno i članstvo BiH u NATO-u.

Ovogodišnji summit organizirao je albanski predsjednik Ilir Meta, a na njemu još, uz supredsjedatelje inicijative hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i slovenskog predsjednika Boruta Pahora, sudjeluju i čelnici Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, zemalja koje se nalaze u različitim fazama procesa približavanja EU.

/HMS/

na vrh članka