Džaferović: Dužnosnici RS mogu potkopati Dayton, a onda će nestati entiteti, a ostati BiH

Džaferović: Dužnosnici RS mogu potkopati Dayton, a onda će nestati entiteti, a ostati BiH

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je u Novom Pazaru da je utjecaj Rusije na djelovanje političara iz Republike Srpske evidentan i vidljiv i da je posljedica toga njihova negacija Zakona o obrani. On je agenciji Beta rekao da su u BiH opredjeljeni da poštuju zakon i da ova zemlja ide NATO putem.

“Volio bih da uticaja Rusije nema, ali o tome treba voditi računa i NATO. Mi smo doveli u pitanje formiranje Vijeća ministara tražeći da se ispoštuje Zakon o obrani i preda prvi Godišnji nacionalni program u okviru Akcijskog plana za članstvo u NATO i vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati”, rekao je Džaferović.

On vjeruje da će se u sadejstvu dužnosnika BiH i država članica NATO-a naći neko rješenje da BiH preda prvi godišnji nacionalni plan i krene s poštovanjem zakona koji je ranije usvojila.

Na pitanje agencije Beta da komentira izjave Milorada Dodika koje daje u ime Republike Srpske sa skupova na kojima sudjeluje u svojstvu predsjedavajućeg Predsedništva BiH, Džaferović je rekao da ovoj zemlji nisu mogli da naude ni mnogo veći igrači.

“BiH je cjelovita i demokratska država i ona se očuvala i onda kada joj je bilo najteže u historiji, u razdoblju agresije od 1992. do 1995. godine. Mnogo veći igrači nisu mogli nauditi BiH, pa neće ni ovi danas, budite uvjereni u to. Kada bilo tko iz entiteta Republika Srpska, a pogotovu najviši dužnosnici, iskazuje nepoštovanje prema suverenitetu i integritetu međunarodno priznate države BiH, neka znaju da na taj način najviše ugrožavaju entitet kojeg predstavljaju”, rekao je Džaferović.

On je istaknuo da je BiH postojala i prije Daytonskog sporazuma, a da su entiteti nastali tada.

“Mogu samo potkopati Dayton i onda će nestati prvo ono što je nastalo u Daytonu, a to su entiteti, a BiH će nastaviti postojati jer je postojala i prije toga”, rekao je Džaferović.

On je Bošnjacima u Srbiji poručio da trebaju biti jedinstveni i da među njima mora postojati dogovor oko nekih stvari koje ne mogu biti predmet političke borbe i koje se moraju poštovati.

“Bošnjaci Sandžaka su autohton narod ovog podneblja i dio su ukupnog bošnjačkog korpusa. Bošnjaci moraju poštovati Ustav Srbije i boriti se za sva prava koja su im zajamčena Ustavom i zakonima, a ta prava su zajamčena i brojnim međunarodnim dokumentima”, ocijenio je Džaferović.

On je dodao da i Bošnjacima u BiH treba mnogo više jedinstva, jer se i oni suočavaju s brojnim izazovima.

“Međutim, sve ovo što mi danas u BiH doživaljavamo su manji zemljotresi u odnosu na zemljotres u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Ipak, sve te probleme ćemo moći jednostavnije i lakše rješavati ukoliko među Bošnjacima, a onda i među svim BiH patriotama, bude više jedinstva”, rekao je Džaferović.

On je rekao da Bošnjaci u Sandžaku imaju pravo na bar približno jednake uvjete života, infrastrukture i ambijenta, kao i ostali građani Srbije i da o tome treba voditi računa.

“Prošao sam putevima od Priboja, preko Nove Varoši, Sjenice do Novog Pazara. Nije to put koji ovaj narod ovdje zaslužuje. Srbija mora omogućiti Bošnjacima da imaju jednaka prava kao svaki građanin te zemlje”, rekao je Džaferović.

On je kazao da po njegovom dubokom uvjerenju Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci u svim državama u kojima žive trebaju ići putem ka Europskoj uniji.

“Sve članice EU i države koje apliciraju da to postanu imaju svoje razloge zašto to čine, a oni su uglavnom politički, ekonomski, sigurnosni, ekološki i socijalni. Države nastale raspadom bivše Jugoslavije imaju i dodatni razlog, a to je da se članstvom u EU relativizira pitanje granica i ukupni odnosi se čine boljim, da se omogući potpuna sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga”, rekao je član Predsjedništva BIH.

Džaferović boravi u dvodnevnoj posjeti u Novom Pazaru i Sjenici, povodom 11. svibnja-Dana bošnjačke nacionalne zastave, tijekom koje je imao odvojene sastanke s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom, gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i predsjednikom općine Sjenica Hazbom Mujovićem.

On je zajedno s domaćinima obišao nekoliko džamija u ova dva grada, gdje je klanjao navodi agencija Beta.

/HMS/

na vrh članka