BiH bi 29. svibnja trebala dobiti mišljenje o zahtjevu za članstvo u Europskoj uniji

BiH bi 29. svibnja trebala dobiti mišljenje o zahtjevu za članstvo u Europskoj uniji

Očekuje se da će Europska komisija 29. svibnja 2019. godine objaviti mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji, potvrdio je za Klix.ba direktor Direkcije za europske integracije (DEI) BiH Edin Dilberović.

Dilberović je rekao da se prema najavama očekuje kako će Europska komisija Paket proširenja koji sadrži izvještaje za države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje objaviti sredinom sljedećeg tjedna, odnosno 29. svibnja 2019. godine.

“Uobičajena je praksa da se Mišljenje o zahtjevu za članstvo zemlje, zajedno s analitičkim izvještajem, objavljuje u sklopu Paketa proširenja. Očekujemo da će takva praksa biti i u slučaju BiH, ali konačnu odluku o objavi donosi Europska komisija”, kazao je Dilberović.

Na pitanja o očekivanjima direktor DEI-ja rekao je kako očekuje da bude okončan i ovaj formalni korak koji prolazi svaka država u procesu pristupanja i čiji je zadatak detaljna procjena ispunjavanja kriterija za članstvo u EU.

“Kako je Mišljenje o zahtjevu za članstvo zemlje najsveobuhvatnija analiza stanja u zemlji, očekujemo da ćemo dobiti ocjenu gdje smo dobri, a gdje trebamo biti bolji. Uz to, očekujemo da mišljenje posluži i politici i institucijama kao jasna smjernica u budućim zadacima”, rekao je Dilberović.

/HMS/

na vrh članka