Predstavnici HNS-a BiH i IDPI-a razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH

Predstavnici HNS-a BiH i IDPI-a razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH

Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine, koju su činili predsjednik i tajnik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić i Josip Merdžo, posjetilo je Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Članovi stručnog tima IDPI-a Ivan Vukoja i Milan Sitarski informirali su članove delegacije HNS-a o dosadašnjim i tekućim aktivnostima Instituta, priopćeno je iz IDPI-a, prenosi Fena.

Predstavnici HNS-a su u razgovoru istaknuli značaj Instituta i njegov veliki doprinos boljem razumijevanju društvenih i političkih odnosa i procesa u BiH, posebno naglašavajući važnost i korisnost studije „Bosna i Hercegovina – federalizam, ravnopravnost, održivost“ koju je IDPI objavio prije nekoliko godina.

Razgovaralo se i o IDPI-evom prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH koji sadrži implementaciju presude Ljubić Ustavnog suda BiH, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava.

Predstavnici HNS-a i IDPI-a složili su se kako IDPI treba nastaviti aktivno sudjelovati u javnim i stručnim raspravama i polemikama o temeljnim načelima ustroja i funkcioniranja BiH.

Ocijenjeno je kako će bez aktivnog sudjelovanja akademske i stručne zajednice, nevladinih organizacija i civilnoga društva biti jako teško kreirati društveni ambijent u kojem će se uvažavati i poštivati sve različitosti i specifičnosti, kao i sva individualna i kolektivna prava.

Predstavnici HNS-a su podržali i potaknuli IDPI da sa sličnim organizacijama i institutima iz cijele BiH, kao i međunarodnim predstavnicima koji se bave Bosnom i Hercegovinom, otvaraju i vode što više stručnih i javnih rasprava o federalističkim i konsocijacijskim modelima organiziranja i upravljanja složenim i višenacionalnim zajednicama.

Članovi stručnog tima IDPI zahvalili su se predstavnicima HNS-a na posjeti i izrazili zadovoljstvo što se predstavnici tako ugledne i značajne institucije kao što je HNS BiH zanimaju za rad i aktivnosti Instituta za društveno-politička istraživanja, stoji u priopćenju.

/HMS/

na vrh članka