OS BIH, EUFOR i SIPA spriječile “talačku krizu” na Sarajevskom aerodromu - video

OS BIH, EUFOR i SIPA spriječile “talačku krizu” na Sarajevskom aerodromu - video

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas se održala pokazna vojna vježba – simulacija talačke situacije u okviru vježbe “Brzi odgovor 2017”, priopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

U vježbi su sudjelovale postrojbe EUFOR-a, Granične policije BIH, SIPA-e, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Spasilačko vatrogasna služba aerodroma Sarajevo, Hitna medicinska pomoć.

“Brzi odgovor 2017” je vježba za operacije podrške miru, pod vodstvom EUFOR-a. Vježba se održava od 11. do 15. listopada u Sarajevu, Pazariću i Kalinoviku.

Scenarijom vježbe predviđen je ulazak grupe terorista u krug aerodroma s namjerom da izvedu teroristički akt, likvidiranje terorista od strane policijskih službenika, te ranjavanja talaca i pripadnika EUFOR-a. Scenarij uključuje i ukazivanje hitne medicinske pomoći ranjenicima, te prebacivanje helikopterom u medicinsku ustanovu, prenosi Dnevni avaz.

Ovo je prvi put da se agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno uvježbavaju u okviru realističnog scenarija, s ciljem provjere njihovih planova za krizne situacije.

/HMS/

na vrh članka