Islamska zajednica u BiH optužila Face tv da ubire zekat

Islamska zajednica u BiH optužila Face tv da ubire zekat

Iz Islamske zajednice BiH oglasili su se priopćenjem za javnost povodom prakse da pojedine televizijske kuće ubiru i distribuiraju zekat.

“Nakon što su neke bosanskohercegovačke organizacije, pojedinci, pa čak i televizije, kakav je nedavni slučaj FACE TV-a, uzele sebi za pravo da ubiru i distribuiraju zekat, iz Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su još jednom upozorili članove IZ u BiH da se prema islamskom učenju zekat može uplaćivati samo u Bejtu-l-mal.

Odnosno, naveli su, ubiranje i distribucija zekata u islamskoj tradiciji vezano je samo za ulu-l-emra, tj. institucionalnog predstavnika zajednice vjernika.

“Prilozi koje vjernici daju za druge humanitarne projekte se smatraju sadakom i oni će voljom Božijom biti za to dobro djelo nagrađeni, ali se ne može smatrati da su ispunili obvezu izdvajanja zekata. Zekat je jedan od pet temelja islama i samim time dio islamskog vjerovanja i obredoslovlja koji prema važećem Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini može biti samo u nadležnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”, priopćili su iz Islamske zajednice u BiH.

Zekat je u islamu obavezni milodar, izdvajanje točno određenog dijela imetka u dobrotvorne svrhe, za sve one koji ispunjavaju uvjete za to. To je četvrti stup islama, po tradicionalnom poretku, iako je po važnosti treća praktična dužnost islama, po važnosti odmah nakon namaza, podsjeća HMS.

Iz Islamske zajednice apeliraju na sve pojedince, organizacije a naročito medije da ne dovode javnost u zabludu i da ne komercijaliziraju vjerske obveze ili osjećanja ljudi.

/Mina/HMS/

na vrh članka