Mit o troglavom psu Kerberu na poštanskoj marki HP Mostar

Mit o troglavom psu Kerberu na poštanskoj marki HP Mostar

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku „Mitovi i flora 2019.“ koja je izdana u bloku s jednom markom, a prikazuje mitološku priču o troglavom psu Kerberu koji čuva ulaz u podzemni svijet kako nitko ne bi pobjegao iz njega.

Naime, sin vrhovnog boga Zeusa i smrtnice Alkmene Heraklo, kako bi postao besmrtan, morao je izvršiti 12 zadataka koje mu je postavljao kralj Euristej. Posljednji zadatak bio je i najteži. Trebao je otići do vrata podzemnog svijeta Hada i izvesti na svjetlo dana Kerbera, sina polužene-poluzmije Ehidne i giganta Tifona.

Heraklo ga je svladao bez oružja, a dok ga je vraćao iz podzemlja Kerber je, ugledavši svjetlo dana počeo sliniti po tlu. Iz njegove sline izrasla je otrovna biljka jedić, jedna od najotrovnijih biljaka na Zemlji. Modri jedić (Aconitum napellus) u Bosni i Hercegovini spada u red ugroženih biljnih vrsta.

Autor likovnog rješenja bloka s jednom markom je Vilim Parić, a izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

Izvor: Oluja.info

na vrh članka