244 radio

Čapljina: Pendeš ispratila vojnike OS BiH u mirovnu misiju u Afganistanu

Čapljina: Pendeš ispratila vojnike OS BiH u mirovnu misiju u Afganistanu

Svečanost ispraćaja X. rotacije Pješadijske jedinice iz sastava 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u misiju podrške miru „Odlučna podrška“ u Islamsku Republiku Afganistan, te IV. rotacije Vojne policije iz sastava Brigade taktičke podrške Oružanih snaga koja odlazi u vojno-policijsku misiju u IR Afganistan, održana je danas u vojarni „Božan Šimović“ u Čapljini, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Svečanosti ispraćaja jedinica, prisustvovali su dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na čelu s ministricom obrane Marinom Pendeš i general-bojnikom Radovanom Ilićem, zapovjednikom Operativnog zapovjedništva OS BiH, kao i predstavnici lokalnih, županijskih i državnih institucija, predstavnici vojno-diplomatskog zbora akreditiranih u Bosni i Hercegovini, Stožera NATO-a u Sarajevu i Zapovjedništva EUFOR-a, te članovi obitelji pripadnika OS BiH koji odlaze u misiju.

Pješadijska jedinica iz sastava 4. pješadijske brigade i jedinica Vojne policije u kojima su i tri pripadnice OS BiH, su nakon rigorozne selekcije prošli zahtjevne, fizički naporne i iscrpljujuće višemjesečne treninge, kako bi svojom obučenošću i osposobljenošću rame uz rame s međunarodnim koalicionim snagama, dali svoj doprinos u operaciji podrške miru u Afganistanu.

Svečanost ispraćaja je počela predajom izvješća ministrici obrane Bosne i Hercegovine Marini Pendeš, nakon čega je izvršena smotra jedinice. Jedinici i prisutnima su se obratili ministrica obrane BiH Pendeš i zapovjednik 4. pješadijske brigade brigadir Zdravko Rezo.

I ovom prilikom istaknut je veliki značaj sudjelovanja jedinica Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru. Naglašena je uspješnost obuke i mogućnost djelovanja jedinica u multinacionalnom okruženju i operabilnosti s drugim vojnim formacijama iz partnerskih zemalja, uz uvjerenje da je ova jedinica spremna i osposobljena za izvršenje dodijeljene misije.

Nakon obraćanja dužnosnika, izvršena je primopredaja zastave BiH između zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH general-bojnika Ilića i zapovjednika jedinice, nakon čega je upriličen prijem za obitelji i uzvanike.

/HMS/

na vrh članka