Naređene pripreme za gašenje proizvodnje u Aluminiju, na potezu Vlada FBiH

Naređene pripreme za gašenje proizvodnje u Aluminiju, na potezu Vlada FBiH

Uprava Aluminija d.d. Mostar jučer je naložila je direktorima postrojenja da se izvrše pripreme za gašenje proizvodnje nakon što je objavljeno da je moguće da se tvrtka isključuje s elektro-mreže. Pripremne faze su potrebne za slučaj da se dogodi ono najgore u scenariju pred kojim se nekadašnji mostarski gigant mjesecima nalazi.

Kako se navodi u dokumentu, kojeg je Bljesak.info imao na uvid, naloženo je direktorima Elektrolize, GOD-a, Ljevaonice, Anoda, Održavanja i EISU-a da sačine Proceduru gašenja s jasno preciziranim mjerama sukladno tehničko-tehnološkim propisima i naznačenim rokovima.

Zatraženo je da je spomenute procedure potrebno dostaviti do 14. lipnja.

Naime, dva dana kasnije, 16. lipnja u ponoć, Aluminij bi trebao biti isključen s elektro-mreže.

Bljesku je potvrđeno kako Elektroprivreda HZHB prestaje biti Aluminijevim opskrbljivačem električnom energijom te da Uprava Društva radi na premošćivanju trenutačnoga stanja i rješavanju pitanja novoga opskrbljivača.

Iz Aluminija ponovno navode kako se još uvijek čeka odgovor, prvenstveno od Vlade Federacije je li Aluminij poduzeće od strateške važnosti.

Naime, čeka se aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji je s Vladom potpisan još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto.

 /HMS/

na vrh članka