Srpski ministar obrane: Nijedna vojska ne može stati između Srbije i Republike Srpske

Srpski ministar obrane: Nijedna vojska ne može stati između Srbije i Republike Srpske

Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin rekao je u Banjoj Luci da nijedna vojska neće moći razdvojiti Srbiju i Republiku Srpsku, podržavajući stajalište srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se usprotivi raspoređivanju Oružanih snaga BiH na istočnim granicama kako bi se pokušao smanjiti migrantski val koji se pojačava posljednjih dana."Dodik je bio veoma jasan da nikakva vojska neće stati između Republike Srpske i Srbije. Ne može biti oružja kada se odlučuje o tome da ono stoji između Srba s jedne i druge strane Drine", rekao je Vulin u Banjoj Luci nakon susreta s Dodikom.

Dodik odbio da se na granicu rasporedi vojska

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, odbio je u utorak na sjednici Predsjedništva prijedlog da se na istočnoj granici zemlje prema Srbiji i Crnoj Gori rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH i europske policijske agencije za sigurnost granica Frontexa. Pojasnio je da se kao srpski član Predsjedništva BiH ne može suglasiti s tim da se vojska raspoređuje na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

Zadnjih deset dana raste broj dolazaka migranata u Bosnu i Hercegovinu i od početka ove godine zabilježeno je više od 9000 ilegalnih ulazaka u zemlju, dok je u samo desetak dana u zemlju ušlo 750 migranata.

Ministar obrane Vulin je u izjavi za medije u Banjoj Luci zamjerio vlastima Bosne i Hercegovine što su njezine Oružane snage sudjelovale na vojnoj vježbi na kojoj su bili i pripadnici Vojske Kosova, koju je nazvao takozvanom.

"BiH ne priznaje Kosovo i samim time ne može priznati nikakvu vojsku tako da je to za nas bilo veoma razočaravajuće. Siguran sam da će se u BiH povesti razgovor o toj temi", kaže Vulin.

Nagovijestio je da će službeni Beograd zadržati sadašnji kurs vojne neutralnosti te da ta zemlja neće postati članica NATO-a dok je na njezinu čelu Aleksandar Vučić.

(H)

na vrh članka