Ugrožen rad prve dječje javne kuhinje u BiH

Ugrožen rad prve dječje javne kuhinje u BiH

"Udruženje altruista „Ruke prijateljstva“, koje je osnivač dječje javne kuhinje u Lukavcu, prve u BiH, od Općine je dobilo 12.000 KM, ali taj novac još nije legao na račun, čime je dodatno otežan rad kuhinje".Plaćaju kiriju

To je kazala predsjednica Udruženja Selma Zukić te istaknula da pripremaju 220 obroka, ali da neophodnih zaliha imaju za mjesec ili dva. Navodi da zbog proceduralnih problema ne mogu računati na podršku iz proračuna, jer im se, kako tvrdi, traže odobrenja Ministarstva obrazovanja TŽ i Pedagoškog zavoda TŽ.

"Nastavit ćemo svoju borbu, jer imamo sve više korisnika. Za prostorije koje koristimo plaćamo podstanarstvo, plaćamo i sve ostale režije. Međutim, ima dobrih ljudi koji nam pomažu i na taj način uspijevamo pripremati obroke", ističe Zukić, kojoj je najveća satisfakcija što nitko tko je tražio tanjur graha i krišku kruha nije vraćen iz njihove kuhinje, piše Dnevni avaz.

Ne vraćaju nikoga

Ne kriju da su djeca većina njihovih korisnika, ali da im dolaze i demobilirani borci te građani teškog socijalnog statusa. Nikoga, kako ističu, ne vraćaju iz kuhinje bez obroka koji se dijeli radnim danima oko podneva.

S druge strane, u Općini Lukavac inzistiraju da budu ispoštovane procedure, odnosno da Udruženje dostavi dokaz o upotrebnoj dozvoli za objekt u kojem se izvodi priprema hrane te suglasnost Ministarstva, Zavoda, Centra za socijalni rad Lukavac, kao i škola iz kojih se izvodi izbor djece za dodjelu obroka.

Zatraženo je i da se dostavi dokumentacija o kriterijima na osnovu kojih se biraju korisnici kuhinje te njihov ukupan broj i struktura.

Pogled.ba

na vrh članka