Niska plaća i mala prava radnika odražavaju se na stanje u državi i odlaske građana

Niska plaća i mala prava radnika odražavaju se na stanje u državi i odlaske građana

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH posvetio je današnju proširenu sjednicu ekonomskim i financijskim mogućnostima za povećanje i jačanje prava radnika, kao uvjetu za siguran život, a zaključke će dostaviti vladama svih razina i udruženjima poslodavaca.


Predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović kazao je novinarima, prije sjednice, da bi na tom skupu trebali 'vidjeti u kom pravcu da ide Savez sindikata po pitanju podizanja cijene rada, ekonomskog i socijalnog položaja radnika i radno-pravnog statusa radnika u FBiH.'

- Radnici imaju niske plaće. Imamo jasno definiran plan, očekujemo da ćemo u mjesec ili dva uspjeti okupiti i druga dva socijalna partnera (Vlada i poslodavci) i zajednički učiniti nešto od čega će biti bolje radnicima i građanima BiH - naglasio je. 

Uvodničar prof. dr. Mehmed Avdagić mišljenja je kako piše Fena da se ne može biti pretjerani optimist u pogledu velikih povećanja radničkih prava. - Mi ćemo se zalagati da plaća bude najmanje trećina sindikalne korpe, koja je oko 2.150 KM. Dakle, ispod 700 do 750 KM minimalna plaća ne bi mogla biti. Niska plaća i mala prava radnika odražavaju se i na ukupno stanje u državi. To je jedan od razloga što imamo nesigurnu situaciju. Nije samo u pitanju egzistencija, nesigurna je ukupna situacija, zbog čega i odlaze građani iz BiH - istaknuo je.     

Uvodničar prof. dr. Zlatan Begić mišljenja je da sindikat treba biti partner, korektivni faktor 'a i da koristi najradikalnije metode unutar demokratskog društva potrebne da se oni, koji treba da donose zakone, donose odluke i provode reforme, jednostavno natjeraju da to i učine'.   

- Sa stručne strane treba urediti oblast sindikalnog djelovanja, osobito radnička prava. Treba stvoriti i kreirati adekvatnu atmosferu, iz takve atmosfere dolaze dobra zakonska rješenja - naglasio je.   

Selvedin Šatorović podsjeća da je Savez samostalnih sindikata BiH od listopada u intenzivnoj kampanji definiranja najniže cijene rada u FBiH.

Planiraju organizirati i okrugli stol uz prisutnost predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti te udruženja poslodavaca, a namjera im je, kaže, učiniti značajan iskorak u sprečavanju odlaska mladih ljudi iz ove države.

Pogled.ba

na vrh članka