Čović: Apelacija Borjane Krišto je povučena

Čović: Apelacija Borjane Krišto je povučena

“Apelacija Borjane Krišto je formalno danas povučena, i to bi bio naš nekakav doprinos da vodimo dalje raspravu oko izbornog zakonodavstva s partnerima s kojim ćemo praviti vlast”, rekao je danas Dragan Čović na konferenciji povodom sjednice predsjedništva HDZ-a BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Podsjećamo, u apelaciji podnesenoj Ustavnom sudu BiH je Borjana Krišto navela da odredba Ustava FBiH da u Dom naroda Parlamenta FBiH mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svake županijske skupštine nije u skladu s Ustavom BiH, odnosno presudom Ustavnog suda BiH, koji je istu takvu odredbu Izbornog zakona proglasio neustavnom i stavio izvan snage. Neslužbeno, neki su sarajevski mediji objavili da je Ustavni sud BiH danas trenao raspravljati o apelaciji Borjane Krišto.

“Vijeće ministara treba odmah uspostaviti”

Danas je, na press konferenciji povodom sjednice predstavništva Hrvatske Demokratske Zajednice (HDZ BiH), najviše bilo riječi o uspostavi vlasti u Federaciji BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kaže kako je Vijeće ministara potrebno pod hitno uspostaviti:

“Napisao sam jedno pismo kolegi Izetbegoviću gdje sam rekao da trebamo odmah sjesti i napraviti kompromise. Ne mogu se odnositi odluke izvan poslovničkih procedura, ali moraju postojati politički dogovori, jer bez toga ne vrijede ni drugi standardi našeg ponašanja” rekao je Čović, dodavši kako često takvi razgovori budu “reda radi” i da se poslije njih opet drugačije postupa.

“Čini mi se da smo imali jednu pripremu prije 7-8 dana da ubrzano dođemo do Vijeća ministara, i opet se oko toga stalo. Ja bih rekao da netko želi držati jednu vještačku krizu, odnosno da tražimo krivca umjesto da tražimo rješenje” rekao je.

Istječe privremeno financiranje

Čović dodaje kako njegova stranka nikad neće stati na nečiju stranu da se Dom naroda uspostavi bez dogovora:

“To je prvo neposlovnički, vidjeli ste, imate i kršenja procedura tako da imate dva dokumenta s različitim datumima. Evidentno je bilo da se HDZ uvuče u igru da budemo dva protiv trećeg. Od prvog dana nakon izbora, bez obzira na to što smo mislili o tim izborima, kazali smo; odmah uspostaviti vlast na razini BiH”, rekao je Čović, kazavši kako je zadnji razgovor sa SDA bio na tom tragu.

“Ovaj tjedan ističe privremeno financiranje države. Moje pitanje svima: hoćemo imati novo? Ili bolje, ako već ne radimo, zašto ćemo dijeliti plaće? Nisu to samo plaće dužnosnika, to je jedna čitava masa ljudi”, kazao je.

Traži se rješenje za preradu otpada

Osvrnuvši se na nedavni bojkot građana koji su blokirali deponiju “Uborak” u Mostaru, Čović je najvio rješenje:

“Imat ću sastanak sa svim načelnicima i gradonačelnicima iz Hercegovine. Tražimo rješenje za tvornicu koja bi se bavila preradom otpadaka. Hoćemo postati prostor pogodan za turizam, a istovremeno ovakvu sliku šaljemo u čitav svijet” rekao je.G.Š.

/HMS/

na vrh članka