Učenici mostarskog Koledža pobjednici međunarodnog STEM natjecanja

Učenici mostarskog Koledža pobjednici međunarodnog STEM natjecanja

Tim učenika Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru u BiH se vraća kao pobjednik prestižnog natjecanja "STEM Youth Innovation" u organizaciji Britanskog međunarodnog udruženja za obrazovanje (BIEA).Kao jedini predstavnici BiH u finalu ovog svjetskog skupa, među 45 finalista iz 18 zemalja svijeta, učenici mostarskog Koledža osvojili su ukupno tri najprestižnije nagrade: nagradu za pobjednika - BIEA Grand Prize, nagradu za prvo mjesto (u svojoj dobnoj skupini) i nagradu za najbolje izlaganje BIEA STEM Youth Innovation 2019.

Učenici Stefan Pualić, David Busley, Israa Draz i Aris Karamustafić, zajedno sa mentorom dr.sc. Miljanom Ruparom, predstavili su svoju dron letjelicu dizajniranu i izrađenu u skladu sa propozicijama i tematikom ovogodišnjeg takmičenja te predstavili Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu osvojivši titulu šampiona, priopćeno je iz UWC-a Mostar.

Pored trofeja, medalja i certifikata za najbolje, učenici UWC-a Mostar osvojili su i glavnu nagradu u vrijednosti od 5000 funti, kao i novu dron letjelicu.

Tema ovogodišnjeg natjecanja obuhvatila je dizajn i izradu dronova koji će služiti u borbi za zaštitu divljih i ugroženih životinjskih vrsta, a za titulu najboljeg se ove godine natjecalo preko 1300 škola iz 34 zemlje svijeta.

Međunarodno "STEM Youth Innovation" natjecanje je događaj u organizaciji Britanskog međunarodnog udruženja za obrazovanje (BIEA) za učenike do 18 godina.

Svrha događaja je podići svijest o tehnologiji među učenicima, te potaknuti njihov interes za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Samo natjecanje se održava u Velikoj Britaniji i povezuje tehnološke inovacije, obrazovanje i mlade ljude iz cijelog svijeta, stoji u priopćenju.

Pogled.ba

na vrh članka