BiH prijeti kolaps zdravstva s liječnicima koji su operacije gledali samo u knjigama

BiH prijeti kolaps zdravstva s liječnicima koji su operacije gledali samo u knjigama

Bosni i Hercegovini prijeti kolaps zdravstva.Kako tvrde iz Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, zemlju će napustiti veliki broj liječnika, a nakon što se na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije raspravljalo o njihovom položaju, plaćama, statusu... Nestanak liječnika

Liječnici u Federaciji BiH mjesecima nemaju reprezentativnost, kao ni kolektivni ugovor. Iz Sindikata tvrde da su pokušali spriječiti propast zdravstva, ali da je to sada neizbježno.

- Trebalo se raspravljati o izmjenama Zakona o radu, kojim se definitivno potvrđuje pravo doktorima da potpisuju kolektivni ugovor kroz svoj sindikat. Time bi se prekinula neujednačena sudska praksa koja je na sceni. Nažalost, do toga nije došlo. Rezultat ovog „potezanja“ znači nestanak doktora iz Federacije, odnosno BiH - kaže dr. Rifat Riad Zaid, predsjednik Sindikata.

Upozorava da bi posljedice mogle biti ozbiljne, a pacijenti ugroženi. 

- Jednostavno će nam se dogoditi da prvo odu najiskusniji i najbolji doktori, a onda i ostali. Takav scenarij na sceni je u Hrvatskoj, koja je jedina zemlja EU koja nema liječnički kolektivni ugovor. Znakovito, zar ne? Tamo su već najsloženiji operativni postupci povjereni mladim specijalistima s godinom ili manje iskustva. To je neodrživ proces i znači potpuni prekid operativnih tretmana. Isto je kod nas, s tendencijom da postane gore - navodi Zaid za Avaz.

Kaže i da on prvi ne bi povjerio svoje zdravlje "doktoru" koji je tek izašao s fakulteta. Navodi da je ostalo malo vremena da političari poprave situaciju.

Oduzimanje licenci

Fahrudin Kulenović, bivši predsjednik Liječničke komore ŽS, podsjeća da je Pravilnikom Komore liječnicima nakon 75. godine oduzeta licenca za rad, što znači da ne mogu u operacijske sale.

- Osim što ćemo zdravlje svojih najmilijih povjeriti onima koji nikad nisu operirali, njihov rad neće imati tko nadgledati! Kada nam ode još 350 liječnika, bez koliko ih inače ostajemo svake godine, a 200 liječnika izgubi licencu, naš život bit će u rukama onih koji su operacije gledali samo u knjigama.

Ni iskustva ni staža  

Od 1. srpnja građane Hrvatske liječe mladi liječnici, bez radnog iskustva, koji su tek završili fakultet. 

Oni određuju dijagnoze bez obzira na činjenicu što nisu stažirali niti stjecali praksu radeći s iskusnijim kolegama.

Pogled.ba

na vrh članka