Što ''Glencore'' hoće od Vlade FBiH?

Što ''Glencore'' hoće od Vlade FBiH?

Predstavnici švicarskog „Glencorea“ u ponedjeljak će u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održati novu rundu pregovora o eventualnom preuzimanju posrnulog giganta „Aluminija“ kako ova tvrtka ne bi bila ugašena.Ovaj potencijalni strateški partner uplatio je prekjučer struju „Aluminiju“ za sljedeća četiri dana, ali je nekoliko sati prije dolaska investitora iz Dubaija poslao Vladi FBiH pismo u kojem traži novi hitan sastanak. Ovim je agonija ove tvrtke samo produžena.

Ranije su dva sastanka predstavnika „Glencorea“ s čelnicima Vlade FBiH bila više nego neuspješna, jer je „Glencore“ zahtijevao da mu se za preuzimanje „Alumunija“ da niža cijena električne energije, točnije da Vlada subvencionira struju.

Zanimljivo je da je Vladi „Glencoreovo“ pismo, koje je u posjedu „Avaza“, proslijedio Dražan Pandža, direktor „Aluminija“.

U pismu se kaže da je nakon 48-satne komunikacije s „Glencoreom“ došlo do bitne izmjene njihovih stajališta u vezi s ponuđenim modelom financiranja električne energije od 2. srpnja ove godine.

"'Glencore' je odbio telefonski precizirati izmjene, zatraživši da Vam prenesemo njihov zahtjev za organiziranje hitnog sastanka, predstavnika 'Glencorea', Vlade FBiH i 'Aluminija'", navodi se, između ostalog, u dopisu koji je poslan 4. srpnja. 

Zanimljivo je da je sastanak zatražen za petak, 5. srpnja, ali je onda naprasno pomjeren za ponedjeljak. Izvori Avaza iz Vlade tvrde da neće pristati ni na kakve ucjene, bilo od "Aluminija", bilo od "Glencorea".

Tvrtka iz Dubaija WAQT LLC, kako se saznaje, već je počela s analizom poslovanja „Aluminija“. 

Pogled.ba

na vrh članka