Logo
Ispiši ovu stranicu

Deklaracija summita u Sarajevu: Potpuna integracija regije u EU u interesu Europe

Deklaracija summita u Sarajevu: Potpuna integracija regije u EU u interesu Europe

Nakon što su se obratili svi predstavnici zemalja članica Procesa suradnje jugoistočne Europe (SEECP) danas na Jahorini tijekom drugog dana tog summita prihvaćena je Deklaracija summita u kojoj je navedeno da su sudionici duboko uvjereni da samo potpuna integracija cijele regije u Europsku uniju služi najboljim interesima Europe.

Istaknuta je neophodnost održavanja poticaja proširenja i kontinuirane opredijeljenosti za reforme, te pojačavanje regionalne suradnje i osiguranja razvoja dobrosusjedskih odnosa, a zajednički rad s europskim institucijama može ubrzati pozitivne promjene u regiji .

Izraženo je opredjeljenje za zajednički rad kako bi se zemlje efikasno suočile sa svim sigurnosnim prijetnjama u regiji jer je sigurnost jugoistočne Europe osnovni preduvjet za sigurnost i stabilnost kontinenta.

Sudionici su u tom dokumentu posebno naglasili neophodnost koordiniranih napora u borbi protiv terorizma i ekstremizma, te organiziranog kriminala s fokusom na trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i streljiva, pranje novca i korupciju.

– Jačanje ekonomske suradnje između sudionica SEECP-a vrlo je bitno, kao i između ekonomija SEECP-a i Europske unije, jer je to od najveće važnosti za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jugoistočne Europe – navodi se u Deklaraciji.

Izražena je svijest o potrebi proširenja povezanosti unutar regije , kao i regije i EU, što podrazumijeva poslovnu i digitalnu povezanost, razmjene u oblasti kulture i povezivanja mladih, jer će se time stvoriti mogućnost natjecanja na globalnom tržištu.

Naglašen je veliki potencijal koji ima digitalizacija za transformaciju gospodarstava zemalja i prekograničnih veza te se stoga preporučuje proširenje suradnje i u toj oblasti.

– Sudionice shvaćaju potencijalnu prijetnju stabilnosti ekonomskog napretka i održivog razvoja uzrokovanog egzodusom velikog broja obrazovanih i stručnih mladih ljudi u prosperitetnije ekonomije. Ovaj fenomen nije percipiran samo privremeno, i on treba biti zajednički rješavan – napisano je u Deklaraciji.

Članice SEECP-a smatraju da je od krajnje važnosti promocija pozitivne perspektive za mlade kao i pomoć u unapređenju njihovog prosperiteta u regiji SEECP-a povećanjem ekonomske suradnje i naglašavanjem europske perspektive jer su kapaciteti mladih krucijalni za izgradnju stabilnijih i koherentnijih društava.

Na kraju je istaknuta potreba za dobrosusjedske odnose, uzajamno poštovanje i iskreni politički dijalog u rješavanju pitanja jer to, rečeno je, nema alternativu.

Na otvaranju drugog dana summita okupljenima su se obratili predsjedatelj i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a prisustvovali su mu četiri predsjednika i to Turske, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije; Recep Tayyip Erdoğan, Milo Đukanović, Ilir Meta i Stevo Pendarovski.

Također, Summitu su se odazvali i premijeri Srbije i Bugarske Ana Brnabić i Boyko Borissov, državna tajnica pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić, veleposlanici Grčke, Slovenije i Moldavije u BiH Georgios Iliopoulos, Zorica Bukinac i Oleg Tuela te predstavnik vlade Rumunjske Nicolae Hurduc.

Jedna od sudionica summita bila je i generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu te direktorica za zapadnu Europu, zapadni Balkan i Tursku i zamjenica generalnog direktora Europske službe za vanjske aktivnosti (EEAS) Angelina Eichhorst.

Usvajanjem Deklaracije završeno je jednogodišnje predsjedanje BiH tom regionalnom inicijativom, uspostavljenom prije 23 godine u Sofiji s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji. Predsjedanje preuzima Kosovo.

/HMS/

Sva prava pridržana © www.radioljubuski.ba 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!