Bihać: Čoviću prenijeli zabrinutost što se migrantski centar gradi na području gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo

Bihać: Čoviću prenijeli zabrinutost što se migrantski centar gradi na području gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović danas je boravio u Unsko sanskoj županiji, točnije Bihaću, gdje ga je dočekao predsjednik Županijskog odbora Franjo Jurić i ostali dužnosnici HDZ-a BiH a posjeta je počela sastankom sa članovima ŽO HDZ-a BiH USŽ i GO HDZ-a BiH Bihać, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Jurić je upoznao Čovića i zamjenicu predsjednika HDZ-a BiH Borjanu Krišto s aktualnom političkom situacijom na prostoru USŽ-a kao i problemima s kojima se suočavaju Hrvati na ovom prostoru.

Na sastanku se razgovaralo trenutnoj političkoj situaciji, položaju i problemima Hrvata u ovoj županiji te kako opstati na ovim prostorima. Razgovarano je i o problemu i pitanju migranata i rješavanju migrantske krize u ovoj županiji.

Na sastanku je izražena zabrinutost što se centar za zbrinjavanje migranata gradi izvan urbanog dijela Bihaća, na području Vučijaka i okolnih mjesta, naseljenim većinom katoličkim – hrvatskim življem. Naznačeno je kako će se rješavanje ovog problema tražiti kroz institucije BiH na svim razinama.

Čović je izrazio podršku vodstvu HDZ-a BiH u Bihaću te je iskazao potporu svim potrebnim projektima.

Nakon održanog sastanka sa stranačkim predstavnicima u Unsko sanskoj županiji, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. te zamjenica predsjednika HDZ-a sastali su se i sa izaslanstvom Katoličkog školskog centra ”Ivan Pavao II”.

Ovom prilikom razgovarano je o problemima u radu Srednje medicinske škole koja djeluje pri KŠC ”Ivan Pavao II”.

Ravnatelj i djelatnici Centra Čovića kao i Krišto upoznali su s radom ove ustanove ali i poteškoćama. Naveli su kako ovu obrazovnu ustanovu pohađa oko 500 učenika po osnovnoškolskom odnosno srednjoškolskom programu.

Čović je i ovom prilikom kazao kako će se zauzeti da se osigura sustavno rješenja financiranja ove ustanove, posebno s aspekta jer dugi niz godina dolazi i prati rad ove ustanove, te kako su odgoj i obrazovanje učenika na najvišoj razini.

Posjet Čovića i Krišto Bihaću i Unsko-sanskoj županiji nastavljena je posjetom Župnom uredu sv. Ante Padovanskog u Bihaću, gdje su se susreli sa župnikom fra Bonom Tomićem, kapelanom Mariom Plavčićem i sestrom Blankom Šturm, poglavaricom časnih sestara reda “Klanjateljice Krvi Kristove“.

Župnik Tomić Čovića i Krišto upoznao je sa svojim radom i djelovanjem u župi ali i općenito životu katolika ovoga kraja o kojima već više od stoljeća svojim prije svega edukativnim djelovanjem brinu i sestre Klanjateljice Krvi Kristove.

Sestra Šitum je upoznala izaslanstvo o nedavno održanoj izložbi i promociji publikacije “Klanjateljice Krvi Kristove 125 godina u Bihaću” autora dr. Franje Jurića.

Izložbu su činile fotografije i dokumenti o životu i djelovanju bihaćkih časnih sestara, i činili su sastavni dio programa svečanog obilježavanja 125 godina djelovanja Klanjateljica Krvi Kristove u gradu Bihaću.

Sestra Blanka Šturm, poglavarica časnih sestara reda “Klanjateljice Krvi Kristove“, poklonila je Čoviću publikaciju “Klanjateljice Krvi Kristove 125 godina u Bihaću“ te mu je uručila Zahvalnicu za doprinos izradi ove publikacije i pokroviteljstvo svečanog obilježavanja 125 godina djelovanja Klanjateljica Krvi Kristove u gradu Bihaću.

Službeni posjet posjeti Unsko-sanskoj županiji predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović i zamjenica predsjednika Borjana Krišto završili su posjetom Gradskoj upravi Bihać.

Prilikom susreta s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem i njegovim suradnicima razgovarano je o trenutnoj poziciji Bihaća i migrantskoj krizi, o Katoličkom školskom centru i njegovoj izgradnji te funkcioniranju Grada Bihaća.

„Migrantska problematika je primarna za Bosnu i Hercegovinu posebno u ovoj županiji, prije svega za Grad Bihać i želimo biti dio onih koji mogu pomoći u iskušenjima i dati doprinos da se neka pitanja riješe“, kazao je Čović nakon sastanka održanog u Gradskoj upravi Bihać.

„Mi smo za izgradnju Katoličkog školskog centra i to je definirano kao strateški projekt i duboko sam uvjeren da svi možemo podržati da ovaj projekat što prije na ovom području se realizira“, naglasio je predsjednik Čović.

/HMS/

na vrh članka