Sudionici Marša mira stigli u Potočare

Sudionici Marša mira stigli u Potočare

Oko 6.000 sudionika Marša mira 2019. stiglo je nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kako bi nazočili 24. godišnjici genocida počinjenog u srpnju 1995. godine u Srebrenici, javlja Anadolija.

Nakon trodnevnog pješačenja po izuzetno teškim uvjetima, koje je otežala kiša, sudionici su stigli u Potočare gdje ih je dočekao veliki broj okupljenih građana.

Na čelu kolone su i ove godine bili Srebreničani koji su 1995. godine preživjeli “put smrti”. Oni su i ove, kao i prethodnih godina, pješačili sa sudionicima iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i svijeta.

Kretali su se istim putem, samo u suprotnom smjeru, kojim su se Srebreničani u srpnju ’95. pokušali probiti do teritorija pod kontrolom Armije RBiH.

“Marš mira Nezuk – Potočari” i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Riječ je o jednoj od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida.

Na trasi od Nezuka do Potočara sudionici su ranijih godina prolazili maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Marš mira, trodnevno pješačenje koje se organizira od 2004. godine u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, simbolizira čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se u ljeto 1995. godine dogodilo u Srebrenici i njenoj okolici.

Marš mira za preživjele simbolizira čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se dogodilo u Srebrenici.

/AA/HMS/

na vrh članka