Preminuo novinar Mirza Sadiković

Preminuo novinar Mirza Sadiković

U Bihaću je u 65. godini umro novinar Mirza Sadiković. Novinarstvom se bavio od 1984. godine kada je radio u listu „Oslobođenje“, a od 1987. do 2015. godine, koje je otišao u mirovinu, radio je za RTV Sarajevo, RTV BiH, te na Federalnoj TV i BHT1.Dobitnik je najvišeg novinarskog priznanja u BiH – nagrade „Srđan Aleksić“ za kontinuirano izvještavanje o ljudskim pravima i razvoj društveno odgovornog novinarstva i doprinos u izgradnji BiH, zatim promociji ljudskih prava, empatiji i senzibiliziranju javnosti za istinske civilizacijske vrijednosti.

Pored toga dobitnik je Plakete Unije za održivi povratak i integracije BiH za nesebičan dugogodišnji doprinos i podršku izbjeglicama i raseljenim osobama, provođenju Aneksa VII Daytonskog mirovnog ugovora, a ove godine dobio je i najviše priznanje Grada Bihaća, Povelja „26. februar“.

Dženaza će biti klanjana sutra, 13. srnja, na mezarju Humci iza ikindije namaza, a komemorativna sjednica bit će održana u 11.00 sati u Kulturnom centru u Bihaću, pišu BHnovinari

Pogled.ba

na vrh članka