Dodik se usprotivio Džaferovićevom i Komšićevom pokretanju spora s Hrvatskom oko Pelješkog mosta

Dodik se usprotivio Džaferovićevom i Komšićevom pokretanju spora s Hrvatskom oko Pelješkog mosta

U danu kada je konačno potpisan ugovor za izgradnju mosta na Savi u Gradišci članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su na sjednici Predsjedništva odlučili pokrenuti inicijativu zaustavljanju izgradnje mosta Pelješkog mosta, koju su usvojili preglasavanjem, pokušali napraviti subverziju ne bi li Hrvatska povukla svoj potpis o izgradnji mosta na Savi ili počela praviti probleme u njegovoj realizaciji.

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik to je danas potvrdio pred novinarima u Sarajevu, naglasivši da su ga na sjednici Džaferović i Komšić preglasali u pogledu odluke u vezi sa zaustavljanjem izgradnje mosta na Pelješcu zbog čega je zatražio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa, prenosi Srna.

“Ja sam glasovao protiv (zaustavljanja izgradnje) i pokrenuo sam inicijativu za pokretanje vitalnog entitetskog interesa u vezi s ovim pitanjem, o čemu će konačnu riječ dati Narodna skupština Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice.

Dodik je naglasio da za razliku od Džaferovića i Komšića smatra da BiH s Hrvatskom treba graditi prijateljske odnose, tim prije jer Republika Srpska ima interes za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške.

On je ocijenio da je ponašanje Džaferovića i Komšića kontraproduktivno i izrazio nadu da će Narodna skupština Republike Srpske prepoznati interese Srpske i ovu odluku proglasiti nevažećom, tim prije jer se zna da je EU donirala sredstva za Pelješki most i da je kineski izvođač pouzdan partner.

Dodik je najavio da će o ovim pitanjima javnost biti obaviještena u zaključcima sa sjednice.

Očigledno je da je Dodikov potez kojim je zatražio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa bilo jedino logično rješenje.

Izglasan službeni stav BiH o izgradnji Pelješkog mosta

Predsjedništvo BiH usvojilo je na današnjoj sjednici s dva glasa “za” i jednim protiv zaključak o službenom stavu BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Iz Predsjedništva BiH priopćeno je da su za zaključak glasali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, a da je protiv glasovao predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je najavio pokretanje pitanja vitalnog entitetskog interesa u skladu s rokovima propisanim Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH usvojilo je zaključak o rješavanju pitanja migrantske krize u BiH i konstatiralo da BiH neće biti baza za smještaj migranata.

Ustvrđeno je i da Vijeće ministara u tehničkom mandatu, ni na ponovljeni zahtjev Predsjedništva BiH, nije dostavio sveobuhvatan i detaljan plan konkretnih mjera i aktivnosti koje je potrebno poduzeti radi rješavanja problema migrantske krize.

Predsjedništvo BiH ustvrđuje da je ovakvim postupcima došlo do usložnjavanja situacije s migrantima.

U priopćenju se navodi da će Predsjedništvo pokrenuti razgovore s nadležnim tijelima Srbije i Crne Gore s ciljem rješavanja pitanja ilegalnih migracija.

Predsjedništvo BiH poziva nadležne razine vlasti da se aktivno uključe i pomognu u rješavanju pitanja migranata u Unsko-sanskoj županiji.

/HMS/

na vrh članka