Zastupnik SDA traži da maturanti uče o ratovanju

Zastupnik SDA traži da maturanti uče o ratovanju

Nusret Imamović, zastupnik SDA u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, na posljednjoj sjednici Skupštine uputio je inicijativu za uvođenje nastavnog predmeta Obrana i sigurnost za učenike završnih razreda svih srednjih škola s područja Kantona.

Kako je obrazložio, imajući u vidu geopolitički, geografski, međunarodni, pa i povijesni karakter nastanka, razvoja i očuvanja integriteta BiH kao suverene i neovisne države, stava je da mladi nemaju osnovno znanje o obrani, piše Dnevni avaz.

Ističe da je poznato kako u našoj državi nije obvezno služenje vojnog roka kroz regrutni sastav, a da danas egzistiraju vrlo reducirane profesionalne vojne jedinice unutar Oružanih snaga BiH kao obrambenog sustava.

''Mladi ne znaju mnogo o značaju i ulozi oružano-obrambenih snaga kako naše zemlje tako i država Europe i svijeta, o oblicima neoružanog otpora, niti o značaju i karakteru ustaljenih vojnih doktrina. Trebaju imati makar opće znanje i vještine za potrebe obrane zemlje u uvjetima izvanrednog i ratnog stanja'', ističe Imamović.

S tim u vezi, smatra da je uvođenje takvog predmeta u završne razrede srednjih škola itekako potreba i od velike koristi. Navodi kako bi okvirni rok za sve potrebne pripremne radnje za instaliranje takvog nastavnog predmeta bila jedna školska godina.

''U tom razdoblju bi se sve aktivnosti na izmjeni i dopuni plana i programa, završile natječajne procedure za izbor nastavnog osoblja, te bi se predvidjela i osigurala financijska sredstva kroz kantonalni proračun'', rekao je Imamović. Inače, Imamović je krajem ožujka napustio Nezavisni blok i prešao u SDA.

''Pristupio sam SDA s ciljem da svoje političko djelovanje realiziram kroz ovu najjaču političku državotvornu stranku u BiH. SDA Zenica je doživjela pozitivne reforme, kvalitetno podmlađivanje i zato smatram da ću u timu mladih i obrazovanih ljudi, velikih patriota moći uraditi puno na boljem životu naših sugrađana'', kazao je tada Imamović.

Tri mjeseca ranije opovrgavao je medijske napise da prelazi u SDA.

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka