Šutalo: Duplo veći brod može proći ispod mosta, nego što može uploviti u Neum

Šutalo: Duplo veći brod može proći ispod mosta, nego što može uploviti u Neum

“Ispod Pelješkog mosta je ostavljen toliki prolaz, tako da duplo veći brod može proći kroz prolaz, nego što može uploviti u Neum”, objašnjava za N1 kapetan Neumske kapetanije Stojan Šutalo. Naime, maksimalna dužina koja može uploviti u Neum je do 100 metara, a ispod mosta mogu proći mnogo veći brodovi.

Peljar je međunarodni priručnik koji služi pomorcima da bi lakše pristali na sva urbana i neurbana mjesta na svijetu. Prema tom priručniku najveći gaz broda koji može uploviti u Neum je 5 i pol metara, odnosno dužine do 100 metara a u BiH, prema riječima kapetana Neumske kapetanije ne postoji nijedno plovilo u registru preko 12 metara.

“U kapetaniji koja upravlja ovim akvatorijem ima registrirano oko 200 plovila, međutim nisu oni svi u Neumu, nalaze se od Crne Gore do Istre. To su građani BiH koji registriraju ovdje a odmaraju se na nekim drugim lokacijama i tamo koriste ta plovila. Nijedno plovilo u registru nemamo preko 12 metara”, kazao je Šutalo.

Posljednji put brod dužine 100 metara u Neum je uplovio 2003. godine i prema riječima kapetana Šutala koji je tada bio s njima, nakon što je zapuhao vjetar posada je pobjegla iz zaljeva.

“2003. prvi vojni brod oko 100 metara, San Nikolas, američke armade uplovio je u Neum, oni su se tu usidrili, imali su remorkere, zapuhao je noću vjetar, i ta velika armada je pobjegla glavom bez obzira iz Zaljeva”, objašnjava prvi čovjek Neumske kapetanije.

Naime, brod prilikom sidrenja mora baciti četiri svoje dužine kako bi mogao nesmetano kružiti, a zbog orkanskih vjetrova koji ovdje duvaju velika mogućnost je da će se brod nasukati.

Šutalo je kazao da nije problem prolazak ispod mosta, nego uplovljavanje u Neum:

“Ispod Pelješkog mosta je ostavljen toliki prolaz da duplo veći brod može proći ispod mosta nego što može uploviti u Neum.”

Također je istaknuo da osim što u BiH nema velikih brodova, ne postoji ni Zakon o vodnom prometu na razini države.

/HMS/

na vrh članka