Koliko državljana BiH živi u Americi i čime se najviše bave

Koliko državljana BiH živi u Americi i čime se najviše bave

Promjene državno-pravnih okvira u kojima se Bosna i Hercegovina nalazila u posljednja dva stoljeća, usljed društveno-političkih okolnosti, ratova, ekonomskih i drugih uvjetovanosti, utjecali su na stvaranje brojne bosanskohercegovačke dijaspore.Grube procjene govore danas o oko 1,5 do 2 milijuna Bosanaca i Hercegovaca živi u dijaspori, izvan matične zemlje BiH.

U Sjedinjenim Američkim Državama nakon Njemačke živi najveći broj dijaspore.

Točan broj Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Americi je nemoguće utvrditi, ali procjenjuje se da ta brojka negdje oko 150 hiljada.

U SAD ima nekoliko gradova s izrazito velikim brojem bosanskih građana, posebno Bošnjaka, među kojima se posebno izdvajaju: Chicago (40.000), New York (40.000), St. Louis (50.000), Atlanta (10.000), Detroit (8.000) i Fenix (6.000).

Mala Bosna

U američkom gradu St. Louisu, u saveznoj državi Missouri, živi najveća bosanska zajednica izvan Bosne i Hercegovine.

U južnom dijelu grada u kojem se Amerika dijeli na Istok i Zapad, nalazi se naselje nazvano Mala Bosna, u kojem živi oko 40.000 Bosanaca.

"Puno bosanskih useljenika je došlo ovdje. To su jako marljivi ljudi, koji su se zaista dobro uklopili u zajednicu. Unatoč kulturološkim razlikama, St. Louis je prihvatio te ljude, a oni naporno rade da pruže pozitivan doprinos našoj zajednici", kaže Francis Slay, gradonačelnik St. Luisa.

Od skladištara do profesora

Prema podacima Jack Strauss sa Sveučilišta St. Louis, izbjeglice i migranti u tom dijelu Amerike zarađuju u prosjeku 83.000 dolara godišnje, što je 25 posto više od prihoda rođenih Amerikanaca.

Bosanci u St. Louisu pokreću vlastite biznise, otvaraju restorane, rade na Sveučilištima, bave se špedicijom kamiona.

Kako piše "The Economist", zahvaljujući poduzetnim Bosancima i Hercegovcima, cijela jedna četvrt na jugu St. Louisa, Bevo Mill, pretvorila se iz opasnog područja s napuštenim zgradama i visokom stopom krivičnih djela u ugodno susjedstvo s malim prodavnicama i restoranima.

Danas više od 50.000 bh. izbjeglica i njihove djece živi u području St. Louisa. Izgradili su dvije džamije i uspostavili privrednu komoru. Njihova zajednica ima nižu stopu krivičnih djela i nezaposlenosti od prosjeka.

Među uspješnim Bosancima u Americi je i Banjalučanin Adnan Karabaš. On je uspješni poduzetnik koji s obitelji živi i radi u St. Louisu. Vlasnik je tvrtke „E.J.A. Trucking“, danas jedne od najvećih autoprijevozničkih tvrtki u tom dijelu Amerike, koja je 10. ožujka dobila veliko priznanje gradske uprave St. Louisa.

Koliko su priznati Bosanci u St. Louisu govori i replika sarajevskog sebilja koja je izgrađena prije šest godina u tom gradu u Americi, piše Dnevni avaz

Pogled.ba

na vrh članka