Bevanda: Svaki dan odlaganja formiranja Vijeća ministara nas vodi unazad

Bevanda: Svaki dan odlaganja formiranja Vijeća ministara nas vodi unazad

Vjekoslav Bevanda, ministar financija i riznice Bosne i Hercegovine komentirao je za N1 trenutnu političku situaciju u BiH, (ne)formiranje vlasti, odnos BiH sa susjednim državama te izgradnju planirane autoceste.

“Činjenica je da je veliki dio sredstava i kroz grantove i kroz kreditne aranžmane osiguran. Sama implementacija i gradnja je na Autocestama Republike Srpske i Autocestama Federacije. Niti imamo utjecaj na to, niti možemo utjecati. Kada je novac osiguran lako je graditi”, kazao je Bevanda.

Komentirajući nemogućnost formiranja vlasti izrazio je nadu da će zakazana sjednica Vijeća ministara u ponedjeljak biti posljednja u trenutnom sazivu.

“Ja mislim da svaki dan odlaganja formiranja Vijeća ministara nas vodi unazad. Ovo mi je treći nekakav tehnički mandat, mislim da je to najneproduktivnije vrijeme. A vrijeme polako curi. Mislim da izborni pobjednici trebaju formirati vlast i krenuti dalje”, rekao je trenutni ministar financija i riznice u BiH te dodao da umjesto kemije između koalicijskih partnera i političkih stranaka mora postojati kompromis:

“Bez kompromisa i bez pragmatičnosti, prije svega uvažavanja i povjerena stvari idu u lošem smjeru. Povjerenje je jako narušeno. Svi se moraju vratiti tom minimumu uvažavanja. Nema ljubavi u politici, ima pragmatičnosti i to je to.”

Govorio je i o odnosima Bosne i Hercegovine sa susjedima kazavši da su odnosi ugroženi jer nema komunikacije. Naglasio je kako su formalni i neformalni sastanci država regije bili česti za vrijeme njegovog predsjedavanja Vijećem ministara.

“Sva pitanja treba rješavati, ali se ne mogu rješavati ako ne razgovarate. Nikada odnosi nisu bili lošiji a nikada ni manje kontakata nije bilo”, kazao je te istaknuo to da BiH nije u dobrim odnosima ni s jednom državom u regiji:

“Nismo dobri sa Srbijom, nismo ni s Hrvatskom. Mala nam je granica s Crnom Gorom a bio sam predsjedatelj Vijeća ministara kada se digla cijela halabuka zbog granice s njom.”

Otvorena pitanja sa susjednim zemljama postoje zbog toga što nema sastanaka na kojima bi se rješavala ta pitanja, kazao je Bevanda te istaknuo da u njegovom resoru nema otvorenih pitanja jer on s ministrima financija država u regiji razgovara.

/HMS/

na vrh članka