Završili a nisu ni počeli: Otkazane obje sjednice Predsjedništva BiH

Završili a nisu ni počeli: Otkazane obje sjednice Predsjedništva BiH

Redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine završila je prije nego je i počela, a na dnevnom redu je bilo razmatranje usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), dokumenta kojeg je zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) za BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je novinarima da su na konsultacijama koje su bile prije sjednice s dnevnog reda skinut je ANP jer nije bilo suglasnosti oko tog dokumenta. ''Vezano za tu aktivnost onda je odlučeno i da se otkaže i izvanredna sjednica Predsjedništva na kojoj se trebalo izjašnjavati o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH'', pojasnio je Komšić.

Spriječeno preglasavanje

''Vezano za tu aktivnost onda je odlučeno da se otkaže i izvanredna sjednica Predsjedništva na kojoj se trebalo izjašnjavati o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH'', pojasnio je Komšić. Komšić je kazao da su sjednice otkazane kako ne bi došlo do preglasavanja budući da bi on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović glasovali za ANP, a drugi član Predsjedništva Milorad Dodik bi bio protiv zbog čega bi pokrenuo pitanje vitalnog entitetskog interesa.

''Potom bi to pitanje bilo razmatrano na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, a ako sumnjate kakav bi ishod toga bio potrebno je samo prisjetiti se kakav je scenarij bio o pitanju Pelješkog mosta'', istaknuo je. Posljedično na izvanrednoj sjednici, kaže Komšić, on i Džaferović bi glasovali protiv imenovanja Zorana Tegeltije za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

''Nema potrebe da to radimo jer kada jednom odbacite tog čovjeka na sjednici Predsjedništva BiH onda ga eliminirate kao osobu za tu funkciju. Trudili smo se da uz sve tenzije ostavimo otvorena vrata za neku vrstu dogovora, a hoće li do toga doći vidjet ćemo'', dodao je Komšić.

Najavio je da će se tražiti rješenje za nastavak procesa.

Kamen spoticanja

Ovaj dokument ujedno postao je i kamen spoticanja između političkih lidera što je usporilo proces formiranja vlasti na državnoj razini nakon parlamentarnih izbora održanih u BiH u listopadu prošle godine.

Naime, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. Ovu redovnu sjednicu sazvao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je ranije najavio da, ukoliko ovaj dokument ne bude prihvaćen i dostavljen u sjedište NATO-a, neće prihvatiti imenovanje za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Ranije su lideri Stranke demokratske akcije (SDA), SNSD-a i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali dokument nazvan Principi formiranja vlasti prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnoj razini.

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka