Jedna plaća potrebna za kupovinu knjiga za dva osnovca u obitelji

Jedna plaća potrebna za kupovinu knjiga za dva osnovca u obitelji

Početak nove školske godine za većinu roditelja financijski je izazov. Procjenjuju da je za kupovinu kompleta knjiga za dva učenika osnovnih škola potrebna prosječna plaća. Najviše novca u entitetu Republika Srpska izdvajaju roditelji učenika osmih razreda - 163 KM. U Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji precizna računica obzirom da svaka škola bira knjige i izdavače zbog čega cijene variraju.

Dušan kupuje prvi ruksak. Za točno sedam dana polazi u prvi razred. Pažljivo bira.

"Samo da prelistam ovo. Ovo je džungla, gorila, tapir, žaba, orangutan", priča Dušan Njego, prvašić.

Udžbenici za prve i druge razrede u Republici Srpskoj su potpuno besplatni, to financira Ministarstvo prosvjete.

"Također, ministarstvo obitelji, mladih i sporta dodjeljuje udžbenike za odlične učenike iz višečlanih obitelji. Tu je i veći broj općina koje imaju razumijevanje za osjetljive kategorije stanovništva", ističe Dejan Kerleta.

Raspon cijena za komplet knjiga od trećeg do devetog razreda kreću se između 95 KM za treći razred i 163 za osme razrede.

"Kupujem knjige za treći razred osnovne škole, a za sine pojedine jer smo se snašli, uzeli smo polovne knjige. Samo knjige, evo za treći razred osnovne škole mislim da su oko 100 KM. Tu su bilježnice, pernice, drugo dijete. U biti ode jedna plaća na to sve", otkriva Danijela Pandžić, majka dva osnovca.

Kupovina dijela polovnih i novih knjiga riješenje je za mnogobrojne roditelje.

"Sad smo kupili tri knjige u knjižari - 50 KM, nešto smo kupili polovnih, otprilike pet maraka je polovna knjiga, njemu treba nekih 15 knjiga, oko 100 KM. Možda je optimum da se nabave knjige i osnovni školski pribor", kaže Lejla Hadžović, majka jednog osnovca.

Polovne knjige mogu se naći po duplo nižoj cijeni. Ako neka knjiga za osnovu školu košta 10 KM, kod preprodavača će se naći za 5 KM. A moguća je i zamjena.

"Traže za sedmi, nama donesu za šesti, onda to dođe dvije KM. To je dosta povoljno za roditelje, a i mi zaradimo", priča Galib Gedžo, preprodavač knjiga.

U FBiH ne postoje jedinstvene cijene za komplete novih udžbenika. Razlog su veliki broj izdavača i različiti planovi i programi.

Poseban izazov za roditelje je pronaći adekvatnog izdavača i autora obzirom da se u ovom entitetu učenicima nudi i do pet udžbenika iz jednog predmeta za samo jedan razred.

Federalno ministarstvo obrazovanja financira udžbenike za učenike drugih razreda iz socijalno ugroženih obitelji. Sve ostalo ovisi od županijskih ministarstava i lokalnih zajednica, piše N1

Pogled.ba

na vrh članka