244 radio

Radmanović: Sporazum HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA ne prestaje vrijediti nakon 5. rujna

Radmanović: Sporazum HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA ne prestaje vrijediti nakon 5. rujna

Zamjenik predsjedatelja  Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović smatra da je rješenje političke krize u BiH u dogovoru ključnih političkih faktora u BiH, koji je moguć, iako je u malom zastoju.

Gostujući u emisiji “Jedan na jedan” na Alternativnoj televiziji, Radmanović je rekao kako se nada da će do kraja godine biti formirano Vijeće ministara koje će sastaviti izborni pobjednici u okviru tri konstitutivna naroda u BiH.  

On je za ATV rekao da je rješenje u provođenju onoga što su potpisala trojica lidera političkih stranaka u Sporazumu o formiranju vlasti na razini BiH.

– Usvajanje godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ne smije biti uvjet za formiranje Vijeća ministara – istaknuo je Radmanović, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Povodom činjenice da 5. rujna istječe rok koji su dali potpisnici Sporazuma da se uđe u proces izbora novog Vijeća ministara, Radmanović je rekao da Sporazum nije “mrtvo slovo na papiru”.

– Točno je da istječe rok, ali nakon njegovog isteka ne znači da prestaje vrijediti dogovor 5. rujna, još će se razgovarati o ovome na bazi Sporazuma za koji smatram da je dobar i na bazi njega može se napraviti Vijeće ministara i raditi dalje. Ukoliko bi se to otezalo, morali bismo poduzeti određene mjere koje su iz vrha SNSD-a najavljene – dodao je Radmanović.

On je naveo kako ne vjeruje da će biti novih razgovora trojice političkih lidera u BiH prije 5. rujna.

– Problemi su se manifestirali kroz odbijanje druga dva člana Predsjedništva (Željka Komšića i Šefika Džaferovića) da glasaju za Zorana Tegeltiju za predsjedatelja Vijeća ministara prije ANP-a, čime su postavili uvjet kojeg nema u Sporazumu i koji je nepotreban – rekao je Radmanović.

On je ocijenio da će trenutno stanje potrajati jedan period, kao i da će u naredna dva mjeseca ostati ovo Vijeće ministara, navodeći da je teško predvidjeti što će dalje biti.

– Posljedice blokade zajedničkih institucija BiH već se vide, kriza stvarno postoji i može biti sve gora – istaknuo je Radmanović.

On je, govoreći o mogućnosti održavanja izvanrednih izbora, rekao da bi SNSD u ovom momentu, godinu nakon parlamentarnih izbora, dobio još više glasova nego što je dobio u studenom prošle godine.

– Možda bismo i došli do situacije u Parlamentu BiH, da mi sami iz SNSD-a s našim koalicijski  partnerima imamo 10 zastupnika koji pokazuju da se ne samo u Domu naroda, već i u Zastupničkom domu, ne može ništa bez nas – poručio je Radmanović.

On je naveo da su sve ključne odluke koje se odnose na NATO donesene kada su na vlasti u RS i BiH bili SDS i PDP.  

– Ne osjećam odgovornost jer sve što sam radio, radio sam u skladu sa zakonom i po nalogu parlamenta. To nije bio osobni stav, već nalog parlamenta RS i zakona na razini BiH – rekao je Radmanović.

/HMS/

na vrh članka