SBERBANK: Tri bivša zaposlanika prijavili smo tužiteljstvu, ni jedan klijent Banke nije oštećen

SBERBANK: Tri bivša zaposlanika prijavili smo tužiteljstvu, ni jedan klijent Banke nije oštećen

Sberbank BH je prijavila tužiteljstvu tri bivša zaposlenika zbog zloupotrebe položaja u cilju stjecanja osobne financijske koristi prije šest mjeseci, i oni od tada nisu zaposlenici Banke, navedeno je iz Odjela za komunikacije Sberbank za Hrvatski Medijski Servis.

Banka, naglašava se, pozdravlja sve poduzete aktivnosti nadležnih policijskih tijela, i vjeruje u bh. pravosuđe.

Sberbank BH ističe da niti jedan klijent banke nije oštećen usljed navedene zloupotrebe, niti je kontinuitet poslovanja bio doveden u pitanje u bilo kojem momentu.

Profesionalnost, transparentnost i integritet osnovne su vrijednosti Sberbanke. Za one koji se ponašaju u suprotnosti s osnovnim vrijednostima, Banka ima nultu stopu tolerancije, stoji u reakciji Sberbank BiH.

O uhićenju troje bivših uposlenika Sberbank u Sarajevu oglasila se i SIPA..

U priopćenju se navodi kako su Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u operativnoj akciji kodnog naziva “Bankar” u Sarajevu uhitili tri osobe, te kako je akcija realizirana po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte na tri lokacije i lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz člana 340. ”Udruživanje radi činjenja kaznenog djela”, u vezi s kaznenim djelom iz člana 383. ”Zloupotreba položaja i ovlaštenja”, a sve u vezi s kaznenim djelom iz člana 272. ”Pranje novca”, Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem tijeku kaznenog postupka. SIPA je nadležnom tužiteljstvu podnijela izvještaj o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima protiv tri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su kao uposlenici jedne od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini u razdoblju od početka 2016. do početka 2019. godine, zloporabom službenog položaja, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlaštenja, za osobni račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po tečanoj listi koja nije bila uobičajena za razdoblje od početka 2016. godine do ožujka mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih tečajeva koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sustavno višestruko uvećavali, odnosno sustavno mijenjali paritet valuta prije trensfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem kaznenih djela, ubacivali u platni sustav Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine, te su na taj način stekli protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM”, priopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Uhićeni se nalaze se u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu. U tijeku je kriminalistička obrada nakon čega će u zakonskom roku biti predani u nadležnost postupajućem tužitelju.

/HMS/

na vrh članka