Nović: Na djelu je državni udar

Nović: Na djelu je državni udar

Izaslanik SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović izjavio je da je na djelu tihi politički državni udar jer se formiranje vlasti na razini BiH uvjetuje usvajanjem nezakonitog dokumenta, takozvanog Godišnjeg nacionalnog programa /ANP/ za NATO, na što, kako je naglasio, SNSD nikad neće pristati.

– Nije državni udar samo kada vojska izađe na ulice. Ovo je mnogo opasniji scenarij, da legalnost izbora bude potpuno marginalizirana, a izborni pobjednici u srpskom korpusu gurnuti u stranu, da bi se napravili poraženima u političkom obračunu u Sarajevu. To je nezabilježeno – napominje Nović.

On upozorava da nakon isteka roka od mjesec dana koji su lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH sebi dali za formiranje vlasti, BiH ide u pravcu koji nitko ne želi.

Nović je za Glas Srpske rekao da ANP nije ključ za formiranje vlasti, nego izgovor da se vlast ne formira i da SNSD i Milorad Dodik ne budu u vlasti.

Prema njegovim riječima, takav nezakoniti dokument upućen je vijeću ministara, a srpski ministri su ga osporili jer nije usvojen na nadležnoj komisiji i ne može biti razmatran.

– Јoš tragičnije je da se taj nezakoniti dokument našao u Predsjedništvu BiH, odnosno u rukama predsjedavajućeg Željka Komšića i sada se tretira kao uvjet za formiranje vlasti u BiH. U svakoj civiliziranoj zemlji, a očigledno da BiH to nije, to bi bilo predmet istrage – kaže Nović.

On ističe da je potrebno podsjetiti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i njemu slične da su 2014. godine izabrali poražene nakon izbora.

– Oni su se, uprkos tome, sukobljavali u Parlamentu BiH i jedni drugima pravili smicalice. Komšić se javno hvalisao nekoliko puta i upoređivao sa Stjepanom Mesićem, tvrdeći da je “Mesić srušio Јugoslaviju, a on Milorada Dodika” da ne uđe u vlast. Ako je to trijumfalna pobjeda, onda je jasno koliko su kratkovidi i da ne razlikuju pobjedu od poraza – naveo je Nović.

Govoreći o najavi da bi Narodna skupština Republike Srpske mogla zatražiti vraćanje nadležnosti koje su prenesene na razinu BiH, Nović je istaknuo da je SNSD moćna politička stranka s mnogo sposobnih ljudi koja vuče mudre poteze, te da nije hazarderska stranka i neće ući u parlament Srpske s nekim prijedlozima koji mogu izazvati teške poremećaje u sigurnosnom smislu.

Kada je riječ o najavi iz SDA da bi sa SDS-om i PDP-om mogli formirati vlast na razini BiH bez SNSD-a, Nović je naveo “da bi oni to već realizirali da su mogli”, te naglasio da je svima, pa i međunarodnim faktorima jasno da nema vlasti bez SNSD-a.

/HMS/

na vrh članka