Crnadak pozvao europske dužnosnike da pomognu deblokirati Parlamenta BiH

Crnadak pozvao europske dužnosnike da pomognu deblokirati Parlamenta BiH

Мinistar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Igor Crnadak sastao se danas u Bratislavi sa slovačkim kolegom Miroslavom Lajčakom, koji trenutno obavlja i funkciju predsjedatelja OESS-a.

Ministri Crnadak i Lajčak razgovarali su o stanju u BiH i regiji, te procesu formiranja nove Europske komisije.

Usuglasili su se da je neophodno u što kraćem roku u BiH formirati Vijeće ministara BiH te Vladu Federacije BiH kako bi Bosna i Hercegovina u potpunosti bila spremna za provođenje preporuka Europske komisije i nastavak europskog puta.

– Мinistar Crnadak istaknuo je da je nakon jučerašnjeg definitivnog kraja sporazuma SNSD-a, HDZ-a i SDA nije jasno hoće li ove tri političke stranke, koje već deset mjeseci bezuspješno pregovaraju, nastaviti i dalje voditi ovaj proces. Dodao je da se u ovom trenutku ne vidi izlaz iz ove situacije, kao ni neko drugo rješenje – navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Istaknuto je, također, da je ministar Crnadak pozvao Lajčaka da europske strukture, koje su u posljednje vrijeme aktivno podržavale pregovore o formiranju vlasti, pomognu BiH kako bi bio deblokiran rad Parlamentarne skupštine BiH. On je dodao da za blokadu nema nikakvog razloga i naglasio da je zbog nefunkcioniranja parlamenta blokiran i veliki broj financijskih aranžmana, koji izravno utječu na život građana BiH.

Tijekom razgovora bilo je i riječi o aktivnostima i prioritetima u radu OESS-a tijekom slovačkog predsjedanja, kao i o izvješću Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava o održanim općim izborima u BiH prošle godine.

/HMS/

na vrh članka