Plenković: Ovo je dobra prigoda za sinergiju hrvatskog naroda u BiH

Plenković: Ovo je dobra prigoda za sinergiju hrvatskog naroda u BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je večeras u Tolisi na manifestaciji “Večer Hercegovine u Posavini” kako je ovo jako lijepo okupljanje Hrvata u BiH i večerašnja večer Hercegovine u Posavini, dobra prigoda za sinergiju hrvatskoga naroda u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Došli smo ovdje s poštovanjem prema BiH, vođeni željom da unaprijeđujemo naše odnose na što kvalitetniji način, da rješavamo otvorena pitanja, da kroz potporu cijeloj BiH vodimo računa o Hrvatima kao najmalobrojnijem, ali kako je rekao Dragan, važnog za sadašnjost, naravno, prošlost ali još više i europsku budućnost BiH. Evo upravo za vrijeme njegove dužnosti predsjedatelja Predsjedništva BiH je ona podnjela zahtjev za članstvo u EU uz snažnu potporu diplomacije BiH, ali i uz potporu RH kao članice Unije. Taj proces kontinuirano traje i mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje ali istodobno i osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda. Ugovori koje danas potpisujete, mislim da je to sjajno, 90 projekata, to potvrđuje kontinuitet, sustavnost i konzistentnost naše politike i jedne dobre komunikacije gdje se financiraju projekti i u području obrazovanja, kulture, zdravstva, stipendiranja učenika, brojni projekti koji podupiru i vjerske aktivnosti u BiH i mislim da se zaista sada stvorila jedna prava stečevina projekata koja svakodnevni život Hrvata u BiH čine kvalitetnima“, naglasio je hrvatski premijer Plenković.

U kongresnoj dvorani franjevačkog samostana u Tolisi u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan je svečani program povodom potpisivanja ugovora o financijskoj potpori RH za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti s svih razina u BiH koje je predvodio dr. Dragan Čović. Svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković s ministrima, zatim Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i brojni uzvanici, predstavnici Katoličke crkve, predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga te gospodarstvenici.

„Sve ono što možemo zajedno napraviti, neka bude na korist jednom narodu s obje strane granice. Nadam se da ovo danas potpisivanje 89 projekata koji pokazuju da ima i volje i snage i sposobnosti i entuzijazma u hrvatskom narodu, rezultirati time da ti projekti budu završeni, a kvaliteta života, funkcionalnost i sve ono čemu oni streme, biti će uistinu bolja i puno kvalitetnija“, poručio je Milas.

Vlada Republike Hrvatske na 173. sjednici održanoj 1. kolovoza 2019. godine donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu. Potpisivanje ugovora s korisnicima potpore održalo se u prostoru kongresne dvorane franjevačkog samostana u Tolisi čije uređenje i obnovu pomaže Vlada Republike Hrvatske i u kojem se nalazi jedan od najljepših muzeja u ovom dijelu Europe simboličnog naziva ”Vrata Bosne”.

Temeljem provedenog Javnog natječaja kojeg provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potporu dobilo 89 programa i projekata i to: 34 programa i projekta iz područja kulture; 17 programa i projekta iz područja obrazovanja i znanosti; 12 programa i projekta iz područja zdravstva i 26 programa i projekta iz ostalih područja.

/HMS/

na vrh članka