Izetbegović: Čoviću bi bolje bilo da se nedvosmisleno izjasni

Izetbegović: Čoviću bi bolje bilo da se nedvosmisleno izjasni
Dvojica visokih dužnosnika SDA su izjavili da nova vlast u BiH, odnosno novi saziv Vijeća ministara, mogu biti formirani odmah što se Stranke demokratske akcije tiče, ali i da bi neki stavovi Milorada Dodika odveli zemlju u anarhiju.

Uoči sjednice Glavnog odbora Stranke demokratske akcije u Sarajevu, predsjednik stranke Bakir Izetbegović, kao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, u zasebnim izjavama novinarima su Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socjaldemokata i člana Predsjedništva BiH, označili kao stranu koja proizvodi probleme u vezi s formiranjem postizborne vlasti, odnosno novog saziva Vijeća ministara BiH.

Aktualnosti u vezi s (ne)formiranjem vlasti Izetbegović je nazvao zatezanjem političke situacije u BiH nakon kojeg će, po njemu, doći i faza sazrijevanja. Lider SDA dodaje da u cilju razrješenja krize, Dodik treba poštovati zakone i procedure Bosne i Hercegovine te političke partnere.

Za izjave lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića Izetbegović je kazao da se stavovi SDA o neophodnom poštivanju zakona i procedura BiH neće promijeniti ni nakon najavljenog stranačkog kongresa i da bi lideru HDZ-a bolje bilo da se nedvosmisleno izjasni u vezi s godišnjim nacionalnim planu.

Šefik Džaferović, zamoljen da precizira činjenice iz aktuelnog razgovora člana Predsjedništva BiH Željka Komišića s europskim komesarom Johannesom Hahnom, rekao je da su Komšić i Hahn razgovarali telefonski i o mogućnosti da se sva tri člana bosanskohercegovačkog predsjedništva susretnu s evropskim komesarom u Briselu. Glavni problem je s Dodikom, dodao je Džaferović, pa prvenstveno s njim treba razgovarati o neophodnosti da se poštuju zakoni BiH, odluke institucija, strategije.

Sjednica Glavnog odbora SDA je završena, nakon koje su objavljeni zaključci Glavnog odbora SDA.

A Glavni odbor SDA između ostaloga poziva HDZ BiH da “prestane sa dvoličnom politikom, kojom istovremeno navodno podržavaju NATO put, ali i odustaju od slanja Godišnjeg nacionalnog programa u sjedište NATO-a”.

Pozivaju HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se konačno pokrenule procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH.

Glavni odbor SDA osuđuje tvrdnje čelnika HNS-a, prije svih Dragana Čovića i Bože Ljubića, da je “stvaranjem Herceg-Bosne stvorena Bosna i Hercegovina”, te da je ta paradržavna tvorevina “putokaz za ustavna rješenja u BiH”, prenosi Fokus.ba.

Te tvrdnje jasno i nedvosmisleno otkrivaju da je cilj HDZ-ove politike etnička segregacija Bosne i Hercegovine. Taj cilj se samo maskira pričom o navodnoj nejadnakopravnosti i lažnim samopredstavljanjem kao “nositelja europskih vrijednosti”. Nikakve “europske vrijednosti” nisu, niti mogu biti formiranje paradržava, zalaganje za etničke podjele i segregaciju, ili slavljenje zločinaca koji su bili na čelu te Herceg-Bosne, a pred Haaškimsudom su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, zaključio je Glavni odbor SDA.

Izvor: Jabuka.tv

na vrh članka