Miličević: Proračun FBiH ne bi mogao podnijeti velika izdvajanja za rudnike

Miličević: Proračun FBiH ne bi mogao podnijeti velika izdvajanja za rudnike

Sredstva za saniranje stanja u rudnicima FBiH u proračunu FBiH nisu planirana poručila je ministrica financija FBiH Jelka Miličević, te dodala da je jedna od mogućih opcija u narednom periodu restrukturiranje energetskog sektora.

Osvrnula se i na usporedbu ulaganja Vlade FBiH u Aluminij, u odnosu na druga poduzeća, kaže: “Kada je neko u problemima kaže nekome ste pomogli, nekome niste pomogli”.

“U proračunu nam je svaki izdatak planiran, ovakva nekakva sredstva nisu planirana u proračunu za 2019. godinu. Ne vjerujem da je moguće planirati velika sredstva za modernizaciju rudnika, naš proračun to ne može podnijeti”, poručila je ministrica financija, prenosi N1.

Miličević je dodala da se može uraditi restrukturiranje energetskog sektora, te se osvrnula na tvrdnje da je Vlada FBiH, trebala više pomoći Aluminij, s obzirom na to da je godinama unazad pomagala između ostalog i u rudarski sektor.

“Kada je neko u problemima kaže nekome ste pomogli, nekome niste pomogli. Mislim da Vlada ozbiljno sagledava sve probleme. U sklopu toga, u sklopu raspoloživih sredstava vi znate da smo povezali staž iz radnicima iz drugih poduzeća. To je bilo uvijek u okviru sredstava kojima raspolaže Vlada”, podcrtala je Miličević.

Visoka dužnosnica HDZ-a BiH osvrnula se i na činjenicu da na razini FBiH, ali i BiH još uvijek nije formirana vlast.

“Neprirodno je da ja budem ministar financija i zastupnik, neprirodno je da to traje, sad će godinu dana od samih izbora. To znači da smo mi ljudima koji su osvojili mandate, strankama ukrali jednu godinu do sada, a dok to bude biće to možda godinu i više”, rekla je Miličević.

/HMS/

na vrh članka