Džindić: Direktor RMU Zenica još nije podnio ostavku, nadam se da hoće

Džindić: Direktor RMU Zenica još nije podnio ostavku, nadam se da hoće

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić upoznao je Vladu FBiH o stanju u rudnicima ugljena u FBiH i aktivnostima provedenim posljednjih dana.

Džindić je govorio o posljednjim problemima u rudnicima, s posebnim osvrtom na RMU Zenica i RMU Breza. 

"Nakon što uprave rudnika nisu mogle iznaći sredstva i rješenja, problem je kulminirao i došlo se na ideju da se zaustavi proizvodnja i organizira štrajk. Od 2009. do 2015. godine skoro pa svi rudnici nisu plaćali niti jednu marku porezih obaveza, to nekad mora doći na naplatu i to je upravo sad", kazao je Džindić.

On je naveo da je dug rudnika prema Poreznoj upravi FBiH 473 milijuna, a da na RMU Breza i RMU Zenica otpada polovica duga.

"Ne bi došlo do ovoga da su se poslušale upute Porezne uprave FBiH da se plaća trenutni dug i da se napravi reprogram za stari dug i nešto od toga plaća. To je bila otvorena, fer i korektna ponuda od Porezne uprave", naveo je.

Poručio je da se ovo mora promijeniti.

"Još uvijek stoji moj otvoren poziv da direktor RMU Zenica podnese ostavku, još uvijek nije podnio. Nadam se da će podnijeti. Nadam se da će i generalni direktor Elektroprivrede BiH reagirati kao što je reagirao jučer kada je poslao prema Vladi FBiH akt kojim želi da se razriješi izvršni direktor za proizvodnju u rudnicima u kojem navodi razloge. Danas je Vlada FBiH po hitnom postupku i razmatrala ovu informaciju i donijela zaključak da se razriješi izvršni direktor za proizvodnju. Po ovoj istoj metodogoliji treba razriješiti direktora RMU Zenica", naveo je.

Kako je kazao, dogovoreno je da se RMU Breza zaduži dodatno i da se iz tih sredstava deblokira račun, isplate plaće i da se nastavi rad, a da se za RMU Zenica ide na rješenje avansnog plaćanja.

Kazao je da je uvjet i da se u 60 dana donese sanacijski plan za RMU Zenica.

"Ono što struka kaže, tako će se i uraditi", poručio je Džindić.

Dnevnik.ba

na vrh članka