Cvijanović: BiH nema dovoljno novca za zaštitu granica, a povećava administraciju

Cvijanović: BiH nema dovoljno novca za zaštitu granica, a povećava administraciju

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović smatra kako bi, ukoliko Turska otvori granice za migrante, to moglo da  katastrofalno i za Bosnu i Hercegovine i sve koji se nalaze na migrantskoj ruti.Ponovila je da bi trebalo poduzeti veće mjere kada je u pitanju migrantska kriza.

-Od 2015. godine uporno govorimo da treba ojačati kapacitete, zaštititi granicu i pronaći modalitete kako da se to radi. Slušali smo kako Vijeće ministara nema sredstava za povećanje broja graničnih policajaca, ali su imali novca da zapošljavaju administraciju - navela je Cvijanović i dodala da je veliki problem, jer je EU zatvorila granice.

Ona je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istaknula kako se moraju provoditi zaključci Vlade u kojima se navodi da RS nema mogućnosti da provjerava migrante, a sigurno je da oni nose sigurnosne i zdravstvene izazove.

-Predstoji nam teško vrijeme, a ukoliko ne bude formiran novi saziv Vijeća ministara, neće biti koordinacije svih razina vlasti, što znači da će se još teže upravljati krizom – tvrdi entitetska predsjednica.

Pogled.ba

na vrh članka