SDA: Radit ćemo na promoviranju ideje građanske BiH

SDA: Radit ćemo na promoviranju ideje građanske BiH

Sve što je o ustavnoj reformi u BiH napisano u Programskoj deklaraciji SDA usvojenoj na 7. Kongresu, stajalo je i u programskim deklaracijama usvojenim na kongresima SDA 2009. i 2015. godine, priopćili su danas iz Stranke demokratske akcije.

Iz SDA se pitaju zašto su se iz Republike Srpske i susjedne Srbije baš sada sjetili da dovedu u pitanje nešto što je već desetljećima jasan stav SDA i legitiman politički cilj.

“Odbacujući neosnovane napade i pritiske, istovremeno podsjećamo i na deklaraciju sabora SNSD-a, u kojoj su kao cilj iznijeli otcjepljenje RS-a, kao i na deklaraciju SNS-a iz 2013. u kojoj su kao cilj iznijeli pripajanje RS-a Srbiji. Upravo su te dvije deklaracije, u kojima se najavljuju napadi na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kroz jednostrana narušavanja Daytona, najveće prijetnje miru i stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu.

Ovdje se očigledno radi o tome da neki žele imati pravo otvoreno zagovarati jednostrana narušavanja Daytona, kroz najave otcjepljenja ili formiranja novih entiteta, a nas pritiscima pokušavaju ušutkati, kada tražimo legalne ustavne reforme i legitiman cilj – državu ravnopravnih građana”, navodi se u priopćenju SDA.

Iz SDA tvrde da nikome ne prijete, niti misle do svog cilja – Republike Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana – doći neustavnim, jednostranim i nelegalnim potezima.

“Važeći Ustav BiH nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina, u Parlamentarnoj skupštini BiH, i to je jedini put za promjenu uređenja BiH, što SDA savršeno razumije.

Istovremeno, vjerujemo da će vremenom sve više ljudi širom BiH, među svim narodima, shvatiti da je najbolje da BiH bude uređena, po ugledu na razvijene zemlje EU, kao država ravnopravnih građana. Radit ćemo, sa svim političkim snagama koje imaju istu viziju BiH, na promoviranju i jačanje te ideje, sve dok u Parlamentarnoj skupštini BiH ne budemo imali potrebnu dvotrećinsku i entitetsku većinu”, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

Podsjećamo, na adresu SDA i danas pristižu brojne osude zbog usvojene Deklaracije koja između ostalog dugoročno kroz izmjene ustava uspostavu građanske Republike BiH, koja bi u praksi zunačila pretvaranje Bosne i hercegovine u državu najbrojnijeg naroda- Bošnjaka.

/HMS/

na vrh članka