OHR: Građanska država BiH po mjeri SDA ovisi o volji konstitutivnih naroda

OHR: Građanska država BiH po mjeri SDA ovisi o volji konstitutivnih naroda

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira konstantno potvrđuje svoje neupitno opredjeljenje teritorijalnom integritetu BiH i njenoj temeljnoj strukturi kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, kako je determinirano i Ustavom”, poručeno je iz OHR-a u izjavi za Dnevnik.ba.

Prema njihovim riječima, BiH nije državna zajednica, dva entiteta pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

“Svaka izmjena unutarnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu s procedurama predviđenim u Ustavu, što zahtijeva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode”, naveli su.

SDA je na 7. Kongresu stranke izabrala novo/staro rukovodstvo i usvojila Programsku deklaraciju i Rezoluciju o ustavnim reformama i izbornom zakonodavstvu prema kojima traže povratak na Republiku BiH s većinskim, građanskim modelom države, njegovanjem bh. identitetacija, afirmaciju bosanskog jezika, te se žestoko protive izmjenama Izbornoga zakona na način da jedan konstitutivni narod ne nameće političke predstavnike drugom narodu, traži ukidanje postojećih entiteta, ili barem pretvaranje FBiH u unitarni entitet poput RS-a; podjelu Mostara; kontrolu pravosudnih institucija; uvođenje jednog predsjednika i državne vlade

./HMS/

na vrh članka