Osmanović: Jedina prijetnja entitetu RS i Daytonskom sporazumu je Dodik, a ne Deklaracija SDA

Osmanović: Jedina prijetnja entitetu RS i Daytonskom sporazumu je Dodik, a ne Deklaracija SDA

Adil Osmanović, Šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je kako je jedina prijetnja Daytonskom sporazumu, tako i entitetu RS, politika Milorada Dodika, a nikako Deklaracija SDA.
On je rekao da se to i danas jasno vidjelo tijekom javnog istupa srpskog člana Predsjedništva BiH u Beogradu, gdje je ponovno, kako kaže, prijetio “samoopredjeljenjem i odcjepljenjem”.

“Srpski narod u BiH ne treba biti zabrinut zbog Deklaracije SDA, jer se njome zagovaraju dijalog, konsenzus i ustavne reforme za koje je potrebna dvotrećinska i entitetska većina u Parlamentu, s ciljem pune ravnopravnosti svih naroda i građana u BiH. I ništa se nikome ne nameće. Ali, srpski narod u RS-u itekako bi trebao biti zabrinut zbog isključive, prijeteće i avanturističke politike koju im nameće Milorad Dodik, a čije posljedice mogu biti pogubne, prije svega za taj entitet”, naveo je Osmanović, prenosi Klix.ba.

ističe da je Daytonski sporazum vrlo jasan i da po njemu entiteti nemaju nikakvo pravo na samoopredjeljenje, koje posljednjih dana, napominje on, Milorad Dodik umjetno izmišlja, opasno napuštajući daytonski okvir, kao jedini jamac mira i stabilnosti u BiH, ali i regiji.

“Stoga smatramo pragmatičnim stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su potrebni suzdržanost i dijalog, kao i stav da Srbija kao potpisnica također ima jasnu obavezu da u potpunosti poštuje Daytonski mirovni sporazum. S druge strane, nedosljedan je izostanak reakcije predsjednika Srbije na Dodikove prijetnje ‘samoopredjeljenjem i odcjepljenjem’, kao i ranije na Deklaraciju SNSD-a kojom se prijeti teritorijalnom integritetu BiH. Očekujemo od Vučića, koji predstavlja državu potpisnicu Daytonskog sporazuma, da se potpuno jasno odredi o Dodikovim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH”, istaknuo je Adil Osmanović.

On je dodao da je našoj zemlji potrebno jačanje stabilnosti i mira, kroz poštivanje Ustava i zakona, provođenje potrebnih reformi za napredak BiH na euroatlantskom putu, te na ekonomskom jačanju i poboljšanju životnog standarda.

Kaže da se tome svi u BiH trebaju posvetiti, umjesto pokušaja da silom i ucjenama nametnu svoju politiku.

/HMS/

na vrh članka