Mektić: Situacija s migrantima se ne pogoršava, njihov broj u BiH je u padu

Mektić: Situacija s migrantima se ne pogoršava, njihov broj u BiH je u padu

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da se situacija u vezi s migrantima ne pogoršava, da se “spletom raznih okolnosti čak i poboljšava, te da “broj migranata u BiH pada“.

– Mislim da ih sad ima oko 3.500, a imali smo situacije kada ih je bilo i više od šest tisuća – kazao je Mektić nakon radno-konzultativnog sastanka koji je, na poziv predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, održan s direktorima sigurnosnih agencija na razini BiH o tome kako povećati efikasnost i uspostaviti bolje kapacitete za kontrolu i upravljanje migracijama koje se događaju u BiH.

Po njegovim riječima, ako se uspije održati ova dinamika, oko 3.500 migranata, sa sadašnjim kapacitetima imaju dovoljno mjesta “gdje bi mogli sačekati zimu, uvažavajući vremenske prilike koje će biti“.

– S tim da planiramo brzo, čekam još jednu odluku federalne vlade, osposobiti još jedan prihvatni centar, za svaki slučaj – kazao je Mektić.

Kaže kako je dobro da su na današnjem sastanku saslušali direktore sigurnosnih agencija da vide na koji način, u okviru nadležnosti Vijeća ministara BiH, mogu poboljšati kapacitete rada ovih sigurnosnih agencija.

– Saslušali smo direktore. Uglavnom najviše se toga odnosilo na jačanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta sigurnosnih agencija, a posebno je to zanimljivo u ovoj godini kad nemamo donesen proračun, tako da nema ni mogućnosti za neke kapitalne i druge investicije u okviru ovih sigurnosnih agencija – naveo je ministar Mektić.

Problemi koje su iznijeli direktori agencija odnose se uglavnom na kadrovsko jačanje i tehničko opremanje tih agencija.

– Imamo situaciju da Graničnoj policiji nedostaje 500 policajaca. Jedna petina policajaca nedostaje Graničnoj policiji – kazao je Mektić, dodajući kako su u toj instituciji raspoloženi to popuniti, ali im treba omogućiti financijska sredstva.

Govoreći o tehničkom jačanju, prije svega Granične policije, napomenuo je kako postoje termovizijske kamere te da jedna takva kamera posebno opremljena zamjenjuje 50 do 80 policajaca. Kazao je kako to imaju države oko nas, samo mi nemamo.

Mektić navodi kako bi “trebali poboljšati i pravni okvir u kojem funkcioniramo – izmijeniti i prilagoditi određene zakone ovoj situaciji, a istovremeno u naše zakonodavstvo ugraditi neke ili manje-više gotovo sve europske direktive koje su donesene na razini EU, a tiču se ilegalnih migracija“.

– Saslušali smo direktore sigurnosnih agencija, vidjeli koji su njihovi ključni problemi. Dali su nam određene prijedloge, sugestije. Zamolio sam direktore da ostanu profesionalni, da rade časno, pošteno i profesionalno, da ne padaju pod bilo čije političke utjecaje – kazao je Mektić.

Dodao je da “politika u značajnoj mjeri ometa rad ovih sigurnosnih agencija“.

– Mi smo jedina europska država izvan EU koja nije potpisala operativni sporazum s FRONTEX-om, europskom institucijom za zaštitu granica i borbu protiv migracija od kojih možemo očekivati, od kojih bi mogli dobiti veliku pomoć, pa čak i u europskim policajcima – istaknuo je ministar Mektić.

/Fena/HMS/

na vrh članka