SIP oduzeo mandat Dušku Radunu, izaslaniku u Domu naroda Parlamenta FBiH

SIP oduzeo mandat Dušku Radunu, izaslaniku u Domu naroda Parlamenta FBiH

Dušku Radunu, zastupniku SNS-a u Skupštini Hercegbosanske županije i izaslaniku u Domu naroda Parlamenta FBiH, SIP je danas oduzeo oba mandata, potvrdila je glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić.

Ona dodaje da odluka nije još pravomoćna pošto postoji mogućnost ulaganja žalbe od Raduna. On je obavljao dužnost i načelnika općine Bosansko Grahovo od 2015. do 2018. godine.

Podsjećamo, Radun je pravomoćno osuđen presudom Općinskog suda u Livnu za zloporabu položaja ili ovlasti te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci. Također, istom presudom mu je određeno da se od optuženika oduzima imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u ukupnom iznosu od 23.530,50 KM u korist proračuna Općine Bosansko Grahovo – navela je tajnica Općinskog suda u Livnu Marija Vila-Robović, prenosi Dnevni avaz.

Međutim, kaznu zatvora je Radun zamijenio novčanom te u roku od mjesec uplatio dodatnih 24.000 KM.

Prema Izbornom zakonu BiH, izabranom članu tijela vlasti na svim razinama prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran između ostalog, ako je nositelj mandata pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci ili dulje, što je slučaj s Radunom.

/HMS/

na vrh članka