U BiH ništa od pojeftinjenja goriva

U BiH ništa od pojeftinjenja goriva

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošlog tjedna su potonule više od pet posto, što je njihov najveći tjedni pad još od lipnja, ali to vozačima u BiH ne znači apsolutno ništa, jer kod nas do korekcije cjenovnima niti je došlo niti je u planu.

Po podacima objavljenim na stranicama Vanjskotrgovinske komore BiH, na početku ovog tjedna naftni derivati nisu pojeftinili ni fening u odnosu na prošli – benzin 95 košta 2,27, za litar benzina 98 potrebno izdvojiti 2,37, a dizel je 2,32 KM.

Istovremeno, austrijske vozače, čiji se životni standard s našim ne može ni usporediti, obradovala je vijest s benzinskih pumpi, jer je gorivo pojeftinilo do tri eurocenta (šest feninga). Pad cijena naftnih derivata, pokazuje analiza “Nezavisnih novina”, zabilježen je i na prodajnim mjestima u još nekim državama, uključujući Dansku, Njemačku, Italiju te Nizozemsku.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS rekli su da korekcija cijena na benzinskim pumpama u RS nije bilo te da se ne očekuje da će do njih uskoro doći.

“Cijene na svjetskom tržištu u proteklom periodu bile su nestabilne i dolazilo je do skokova i padova. Naši distributeri su još ranije nabavili naftu, tako da nisu vršili korekcije”, rekli su za “Nezavisne” iz ove grupacije. Kako dodaju, čak i kada je dolazilo do značajnijih skokova cijena na svjetskom tržištu, na ovdašnjim pumpama nije dolazilo do poskupljenja, pa su na taj način kupci dobili gorivo po istim cijenama.

“Dosad promjena nije bilo, a ako ih bude, javnost će biti obaviještena. Međutim, teško da će se to dogoditi”, navode iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS.

Dušan Srdić, predsjednik Udruge potrošača “Reakcija” Banjaluka, ističe da su aktualne cijene goriva na benzinskim pumpama neprihvatljive za građane, pogotovo one s minimalnim primanjima.

“Istina je da mi, kada je bilo posljednje poskupljenje goriva na svjetskom tržištu, nismo imali povećanje. Međutim, ovakve cijene su svakako visoke za građane. Treba imati na umu i da gorivo utječe na cijene ostale robe i usluga”, naveo je Srdić.

Agencije javljaju da su cijene nafte na svjetskim tržištima prošlog tjedna potonule više od pet posto, što je njihov najveći tjedni pad od lipnja, a posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i obnovljene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji. Prema istom izvoru, na londonskom tržištu cijena barela prošlog tjedna potonula je 5,7 posto, na 58,37 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,5 posto, na 52,81 dolar.

Navodi se da je najveći tjedni pad cijena od lipnja posljedica obnovljene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji nakon napada dronovima na dva postrojenja 14. rujna.

Već su reagirali distributeri u Hrvatskoj, gdje su, po podacima tamošnjeg Ministarstva gospodarstva, od jučer i benzin i dizel jeftiniji u odnosu na tjedan ranije.

/HMS/

na vrh članka