Žurnal tvrdi: Komšić i Džaferović odbili zahtjev Erdogana da popuste Dodiku pri formiranju vlasti

Žurnal tvrdi: Komšić i Džaferović odbili zahtjev Erdogana da popuste Dodiku pri formiranju vlasti

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tražio je od dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, da popuste svom kolegi Miloradu Dodiku, te da pristanu na formiranje Vijeća ministara BiH bez prethodnog rješavanja pitanja ANP-a.

Prema informacijama Žurnala, Erdogan je to tražio na beogradskom sastanku iza zatvorenih vrata kojem su, osim njega, prisustvovali članova Predsjedništva BiH i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Komšić i Džaferović su odbili taj Erdoganov prijedlog, a Vučić se obavezao da će dodatno razgovarati s Dodikom o formiranju Vijeća ministara BiH”, kazao je izvor Žurnala.

Nakon ovog sastanka, Erdogan je na konferenciji za medije u Beogradu rekao da je “neophodno da se što prije riješi pitanje formiranja vlasti u BiH”. Upravo na žurnom formiranju Vijeća ministara insistira srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik koji, pri tome, odbija da bh. vlasti u središte NATO-a pošalju Godišnji nacionalni program poznatiji kao ANP, čime bi BiH napravila dodatni korak na putu prema članstvu u NATO-u.

Istovremeno, predsjedatelj i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i prvi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović inzistiraju slanju ANP-a te uvjetuju formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH.

/HMS/

na vrh članka