Ministarstvo sigurnosti BiH: Nema uvjetne lokacije za novi prihvatni centar za migrante

Ministarstvo sigurnosti BiH: Nema uvjetne lokacije za novi prihvatni centar za migrante

Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo je priopćenje za javnost u kojem ističe kako već duže vrijeme traži od lokalnih vlasti da osiguraju adekvatnu lokaciju na kojoj bi se napravio novi prihvatni centar za smještaj migranta koji se nalaze na području USŽ.


Nažalost, lokacije koje su do sada predlagane, predstavnici Europske Unije ocijenili su neprihvatljivim i odbili da ih financiraju, navodeći kao razlog uvjete na terenu ili da su u privatnom vlasništvu.

"I dalje očekujemo da će u što skorije vrijeme biti ponuđena adekvatna lokacija, nakon čega će Ministarstvo sigurnosti BiH sa partnerskim organizacijama izvršiti potrebnu koordinaciju i osigurati smještaj u novom prihvatnom centru za osobe koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante na ovo područje", kazali su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Također, prije nadolazeće zime planirana je izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva, kako bi se područje USK dodatno rasteretilo od pritiska migranata.

Istovremeno, opredjeljenje institucija BiH je jačanje zaštite istočne granice, kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata, a također BiH ne želi da postane tzv. "hot spot" za migrante čiji je krajnji cilj odlazak u zemlje Europske unije,prenosi klix.

Pogled.ba

na vrh članka