Inzko tvrdi da Handkeu nije “sredio” sastanak s Karadžićem na Palama

Inzko tvrdi da Handkeu nije “sredio” sastanak s Karadžićem na Palama

Stari intervju nobelovca Petera Handkea za njemački list “Suddeutsche Zeitung” danas je postao ponovo aktualan, a dio u kojem govori da mu je sastanak s Radovanom Karadžićem na Palama organizirao Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, podigao je veliku prašinu.

Naime, Handke je izjavio kako mu je tadašnji veleposlanik Austrije u Sarajevu Valentin Inzko pomogao da se sretne s Karadžićem, a potom i s Jovanom Divjakom.

Međutim, Inzko u izjavi za “Avaz” negira takve tvrdnje.

– Handke je došao iz Beograda u Sarajevo negdje u ljeto 1996. godine, kad sam bio austrijski veleposlanik u Sarajevu. Je li bio u Palama, koga je susreo, ja ne znam. Sigurno nisam organizirao susret s Radovanom Karadžićem, jer ga nikad nisam vidio, niti njegovu suprugu, niti kćerku, niti sam ikad znao za njegov boravak – kaže Inzko.

On dodaje kako je “Karadžića vidio prije tri godine u Haagu na suđenju, iza 10 centimetara debelog stakla, a meni se uoči tog pogleda zaledila krv”.

– Sve navode o mojoj navodnoj organizaciji susreta sam u detalje objasnio u prosincu 2010. u slovenskom časopisu “Večer”. A nemam na tu temu nešto dodati. Još jednom, jedini sastanak koji sam organizirao za Petera Handkea je bio onaj sa poštovanim i svjetski cijenjenim generalom Jovanom Divjakom – navodi Inzko za “Avaz”.

/HMS/

na vrh članka