Mektić: Terorist uhićen u Sarajevu bio je šef obavještajne službe tzv. Islamske države

Mektić: Terorist uhićen u Sarajevu bio je šef obavještajne službe tzv. Islamske države

Osumnjičeni za terorizam Mirsad Kandić kojega su vlasti Bosne i Hercegovine pronašle i izručile SAD-u iznimno je opasna osoba i jedan od ključnih ljudi terorističke organizacije Islamska država (ISIL) u kojoj je bio šef obavještajne službe, izjavio je u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

On je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo službeno potvrdio kako je Kandić dan ranije izručen američkom pravosuđu koje je za njim tragalo još od 2014. a ustvrdio je kako je to osoba iz samog vrha strukture zloglasne terorističke organizacije.

On je bio šef obavještajne službe ISIL-a, kazao je Mektić dodajući kako je Kandić jedan od trenutačno najtraženijih terorista na svijetu za kojim su godinama bezuspješno tragale brojne obavještajne službe diljem svijeta.

Prema dostupnim informacijama, Kandić je rođen na Kosovu 1981., a godinama je živio u SAD-u i posjedovao je američku “zelenu kartu”. Na popisu je osoba za kojima traga američko ministarstvo pravosuđa od 2014. a dvije godine kasnije za njim je izdana međunarodna “crvena tjeralica”.

Za lociranje Kandića, Mektić je najzaslužnijom označio Obavještajno-sigurnosnu agencija BiH (OSA). Koliko je to bila komplicirana operacija ilustrirao je podatkom kako je Kandić imao desetak lažnih identiteta i osobnih dokumenata s kojima je nesmetano ulazio i boravio u državama poput Njemačke, Britanije i Turske a tamošnje sigurnosne službe ga nisu uspjele otkriti.

U BiH je ušao s krivotvorenom ispravom na ime Ivana Popovića, a po zemlji se kretao pod lažnim identitetom Edina Radončića. Pokušavao je zavarati trag pa su ga obavještajci nekoliko puta locirali ali i gubili.

Na kraju je ipak pronađen u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica gdje je i uhićen 4. srpnja i od tada je bio u ekstradicijskom pritvoru po crvenoj Interpolovoj tjeralici izdanoj na zahtjev američkog pravosuđa 2016.

Mektić je ustvrdio kako je Kandić obavljao najodgovornije zadaće u operacijama ISIL-a, od novačenja terorista preko provjera osoba koje su trebale izvršiti terorističke napade u ime te organizacije do izrade naprava za takve napade. On je bio mozak te terorističke organizacije, kazao je Mektić dodajući kako će tek uslijediti objava detaljnih informacije koje će pokazati koliko je Kandić bio opasan.

U BiH se nakon njegova izručenja istraga nastavlja a cilj joj je utvrditi koje su sve osobe činile sastavni dio mreže koja mu je davala potporu u skrivanju. Mektić je istaknuo kako je ovaj slučaj jasan dokaz da BiH neće tolerirati nikakve terorističke aktivnosti niti osobe povezane s terorizmom.

Podsjetimo, krajem prošle godine hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca, a ne može se zanemariti niti ”utjecaj nekih drugih država” na BiH, te je naglasila kako Hrvatska želi cjelovitu i politički neovisnu BiH, s tri jednakopravna naroda.

Komentirajući tada izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je ustvrdio da su “lažni i neutemeljeni” navodi o rastućoj opasnosti od radikalnog islamizma u BiH, predsjednica Hrvatske rekla je na upite novinara, kako treba pogledati istini u oči.

”Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko tisuća već, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država. Želim da BiH ostane cjelovita, u potpunosti podržavamo suverenitet i političku neovisnost BiH. Želim da čim prije postane članica NATO saveza i Europske unije. Moja želja za sve državljane BiH, pripadnike svih triju naroda čiju konstitutivnu jednakopravnost zastupam, jest da oni žive u miru, prosperitetu i da se nikada ne ponovi ništa slično onome što je bilo 90-ih godina i da krenu ka boljem životu u kojem će se poštivati svaki pojedinac bez obzira na njegove pripadnosti”, rekla je Grabar Kitarović.

Naglasila je pri tom da želi apsolutnu sigurnost uz granice Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska dijeli 1001 kilometar granice s BiH. Hrvatski narod je jedan od tri konstitutivna naroda u BiH i imamo obvezu kao jedna od supotpisnica Daytonskog ugovora, istaknula je tada predsjednica Grabar-Kitarović.

Nakon toga uslijedio je niz napada na hrvatsku predsjednicu iz BiH, od poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića koji je optužio hrvatsku predsjednicu za ‘zlonamjernu kampanju’ do bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Također su bošnjački čelnici u BiH sve izraze zabrinutosti europskih vođa zbog sve većeg utjecaja muslimanskih zemalja u toj području odbacivali uz optužbe za islamofobiju i zlonamjerne kampanje.

Izetbegović je tako ustvrdio da češki predsjednik Miloš Zeman s izjavom da bi Bosna i Hercegovina nakon sloma Islamske države mogla postati uporište terorista, jednako kao i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, iznose laži o Bošnjacima, te da njihove izjave predstavljaju nastavak ksenofobične i islamofobične kampanje prema Bošnjacima u BiH.

/Hina/HMS/

na vrh članka