U Širokom Brijegu započelo obilježavanje Dana ŽZH i Dana HZ Herceg-Bosne Istaknuto

U Širokom Brijegu započelo obilježavanje Dana ŽZH i Dana HZ Herceg-Bosne

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokome Brijegu u utorak je počelo obilježanja Dana Županije Zapadnohercegovačke i Dana utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Vijenac su zajednički položili predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić i predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić u pratnji županijskih ministara te predsjednika Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladimira Šoljića.

Kratku molitvu predmolio je fra Ivan Marić, gvardijan Franjevačkog samostana u Širokome Brijegu. Širokobriješki dio proslave Dana ŽZH i Dana utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne nastavljen je služenjem svete mise u 16:00 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Središnja svečanost bit će upriličena u srijedu, 20. studenog, u Ljubuškom gdje će u tamošnjem hotelu Bigeste biti u 11:00 sati biti održana svečana sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke. Podsjećamo, Dan Županije Zapadnohercegovačke i Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne obilježava se 18. studenog. 

Županija Zapadnohercegovačka utemeljena je 12. lipnja 1996. godine te ju čine Grad Široki Brijeg (sjedište), Grad Ljubuški i općine Grude i Posušje, a za svoj dan odabrala je 18. studenog. Županija prostorno zauzima 1.362.2 km2 . Kroz ŽZH protječu tri rijeke: Lištica, Trebižat i Ričina, a krasi ju i Blidinjsko jezero. Najviši planinski vrh je Pločno na Čvrsnici (2.228 m/nv).  Također, 18. studenog obilježava se i Dan Općine Grude.

Izvor:bljesak.info

na vrh članka